Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förpackningsinsamlingens vd: Okunnigt om återvinningen

Staffan Nyberg skrev nyligen ett debattinlägg i VLT, i vilket han menade att återvinningsstationerna är otidsenliga. Inlägget är fullt av felaktigheter och illa underbyggda slutsatser.

Annons

Bland annat framställer han Sverige som ensamt i Europa med obemannade återvinningsstationer.

I den europeiska samarbetsorganisationen för återvinningssystem, Pro Europe, som vi tillhör och har täta kontakter med, skulle ett sådant påstående uppfattas som oförskämt. Faktum är att nästan alla europeiska länder har insamlingssystem med återvinningsstationer som är mycket lika vårt. Den största skillnaden är att vårt system ger högre insamlingsnivåer men kostar mindre per hushåll än i flertalet andra länder.

Staffan Nyberg skriver vidare att vårt system ifrågasatts ur materialhanteringsperspektiv, och att detta konkretiserats i en ny rapport från Naturvårdsverket. Detta är fel. Det Nyström försöker göra en höna av en fjäder av är ett försök med ett alternativt sorteringssystem i vissa delar av Eskilstuna som Naturvårdsverket deltar i, men som man uttryckligen sagt att man inte tänker utvärdera förrän det är avslutat om knappt ett år. Naturvårdsverket har dock förvarnat om att försöket kanske inte ger några positiva resultat utan istället visar sig sämre, vilket både vi och experter inom Naturvårdsverket bedömer troligt.

Nyström förespråkar att dagens återvinningsstationer bör ersätts med så kallad fastighetsnära insamling, där materialet sorteras och hämtas direkt vid bostaden. Idag fungerar det redan så i uppemot hälften av alla flerfamiljsbostäder och i några få kommuner även för villor. Detta skulle ge bättre sorterat material menar Nyström men även där har han fel.

Tvärtom är det material som lämnas i fastighetsnära insamling i många fall sämre sorterat än det vi får in vid återvinningsstationerna. Just sorteringen kanske kan bli bättre, men det stora problemet är att fastighetsnära insamling ofta och i synnerhet för villor är så transportkrävande att miljövinsten gröps ur eller i sämsta fall blir negativ.

Vi påstår inte att vårt system är fullkomligt, det kan säkert förbättras och utvecklas. Men det arbetet, som vi bedriver aktivt och på flera fronter, måste bygga på kunskap - inte på konsulter av det slag som Staffan Nyberg och hans företag av allt att döma representerar.

John Strand

vd, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons