Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förr fanns riktiga och bra fritidsgårdar

Annons
Bättre förr? Bild från Cavern Club på ungdomsgården Bryggargården.foto: VLT: s arkiv

En efter en har de försvunnit, de riktiga fritidsgårdarna dit ungdomar kan gå på fredags- och lördagskvällarna. Där det finns en fin bar med barstolar, säljs läsk, bullar och bakelser och strömmar cool musik ur högtalare.

I en sådan fritidsgård ska det finnas biljardbord och flera olika bås där ungdomar kan sitta och samtala, det ska även finnas rum för pingis samt andra rum för kreativitet och konstnärskap. En sådan fritidsgård som är öppen för alla där personalen har en nära relation med ungdomarna, anordnar fotbollsturneringar, rinkbandy och spökvandringar mitt i natten ute vid Ängsö slott.

En sådan fritidsgård som skapar gemenskap och tillhörighet och som håller barnen från gatan. En sådan fritidsgård fanns på min tid när jag var ung. I dag ligger den i ruiner, fullständigt mosad av grävskopor. Samtidigt ökar antalet bilbränder på Vallby och ingen kan förstå varför.

Det talas om ungdomsbrotten på Bäckby, att folk inte går säkra där efter solens nedgång. Det talas om vandaliseringar och personrån och att lösningen skulle vara fler kameror, mer övervakning. Då kommer brottsligheten att avstanna, då kommer allt att bli bra igen.

Kameror löser ingenting. CCTV i England löser visserligen en del brott men å andra sidan fortsätter brottsligheten att vara konstant trots den massiva övervakningen. Det är inte kamerorna som löser kriminalitetsproblematiken, det är inte övervakningssamhället som ska ta tag i kriminaliteten, det är inte där vi ska börja.

Vi ska skapa ett tryggt och välmående samhälle genom att ge familjerna större resurser att ta hand om sina barn. Vi ska ge föräldrarna de redskap som krävs för att stötta och ledsaga sina barn genom livets alla skeenden. I en trygg familj växer trygga individer som i sin tur formar ett tryggt samhälle.

Stötta och vägled föräldrar som har det tufft, som inte orkar bära bördan av ett barn med bokstavsproblematik eller som själva har psykiska funktionshinder, missbruksproblematik eller andra former av problem som gör att barnuppfostran hamnar ur fokus.

Vi måste våga sträcka ut den handen och ta emot familjer som behöver hjälp. Fånga upp barnen tidigt och bygg bort ungdomar från gatan genom att satsa på ungdoms-gårdarna.

Att avveckla ungdomsgårdarna var det största misstaget som gjordes av politikerna och nu har vi en situation som har eskalerat. Som man bäddar får man ligga brukar man säga. I det här fallet är det berättigat.

Gör det även billigare att gå med i idrottsföreningar. En aktiv ungdom leds bort från gatans frestelser, en aktiv ungdom är en välmående ungdom.

Men alla barn lever inte i familjer som har råd att lägga tusentals kronor på en hockeyutrustning eller betala de höga medlemsavgifterna i en fotbollsklubb. Inhandla de dyra fotbollsskorna och se till att ungdomen alltid har det som alla andra har.

Vi har glömt bort de barnen i samma takt som vi fördömer kriminaliteten som klättrar allt lägre ner i åldrarna. Botemedlet är inte fler kameror i utsatta områden, botemedlet är inte elektronisk övervakning. Det är mänskliga kontakter som är botemedlet mot de allt grövre ungdomsbrotten. Att vi föräldrar får mera tid för våra barn och tillsammans kan skapa en trygg och bra uppväxtmiljö samt en bra grund att stå på. Det är där jag vill att vi skall börja.

Ninni Sköld

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons