Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringsbolagen kom lindrigast undan efter tsunamin

Annons

Tord Säfvestad har reagerat på vår artikel om flodvågskatastrofen. Vi anser det vara viktigt att få en sansad debatt och upplysa om vilka som har det juridiska ansvaret när en sådan här katastrof inträffar. Enligt paragraf 15 i lagen om paketresor har resebolagen ansvaret att transportera hem sina kunder om resan blivit förstörd även vid en natur-katastrof. De som kommit lindrigast undan i denna katastrof är försäkringsbolagen. Genom svårigheter att spåra upp sina försäkringstagare har de sluppit betala ut tiotals miljoner kronor.

Samhället har naturligtvis ett moraliskt ansvar när en sådan här stor katastrof inträffar och vi anser att både stat, landsting, kommuner och frivilliga organisationer har tagit detta, även om vi så här i efterhand kan tycka att det inte riktigt fungerade de förs-ta dagarna.

Tord Säfvestad skriver något mycket märkligt: "I vilket annat demokratiskt land som helst hade de ödesdigra misstagen vid flodvågskatastrofen lett till de ansvarigas avgång. Men inte i Sverige". Kan Säfvestad nämna något land där man krävt ministrars avgång på grund av denna naturkatastrof? Eller något land där man tar bort sina ordinarie ledamöter vid den konstitutionella granskningen för att sätta dit advokater och därmed för-söka få ut billiga politiska poänger på en sådan här katastrof?

Vi är inte ensamma om kritiken av katastrofkommissionens rapport. Den tyngsta kommer från professor Bo Rothstein. Hans tes är att det mesta jobbet i en krisorganisation måste göras inom den vanliga linje-organisationen och inte att vid sidan av ha en särskild ledning. Är det rimligt att lägga allt ansvar på statsministern för att den ideala organisationen inte fanns i regeringskansliet? Att påpeka att Göran Persson borde ha anammat de förslag till cent-ral krishantering som har stötts och blötts genom åren och av-visats både av Ingvar Carlssons och Carl Bildts regeringar. Nu har försvarsberedningen mot bakgrund av det som inträffat kommit med ett förslag till en ny krisorganisation, som vi hoppas det kan bli politisk enighet om.

Sverige var det europeiska land som i förhållande till sin folkmängd drabbades hårdast av flodvågskatastrofen. Om vi skall jämföras med något annat land som också drabbades hårt så ligger Finland närmast till. 157 finländare dog och några tusental skadades. Marti Ahtisaaris undersökningskommission kom bland annat fram till följande: "De finska hjälpinsatserna kom i gång trögt. Först i början på veckan som följde klarnade katastrofens omfattning för tjänstemännen på UD, När upprörda medborgare kontaktade finska UD blev de inte trodda, i den mån de alls kom igenom med sin rapportering, UD:s telefoner fungerade inte. Tillräckliga resurser för att snabbt skicka ned sjukvårdshjälp fanns inte till hands utan mobiliserades först den 30 januari då Finlands Röda Kors och räddningstjänstföretaget Ema Group sände ned folk".

På en punkt får Finland mer godkänt än Sverige, nämligen att finska staten genom sina direkta kontakter med Finnair ett dygn tidigare än SAS kunde evakuera finländska turister. Detta trots att varken statsminister Van-hanen eller utrikesministern avbröt sina julfiranden.

Finlandssvenskan Yrsa Stenius skriver i en krönika under rubriken "Finland behöver ingen syndabock" följande: "Finländarna, från enskilda medborgare till medier och politiker, har, sin vana trogna, reagerat med lugn och behärskning på tragedin i Sydostasien. Finländarna vet att förlust, sorg och lidande kan drabba utan att någon i botten rår för det, utan att någon rår på det annat än högst marginellt. Att förtvivlan inte blir mindre av att gjutas in i raseri och förorättelse" Vi tycks ha en hel del att lära av Finland.

Roland Sundgren

Thure Jadestig

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons