Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försämra inte tryggheten för de anställda

Annons

Det finns intresse av att bygga upp myter om vem som ska ta åt sig äran av att ha byggt upp välfärdens Sverige. De är inte ovanligt att få höra att det helt och hållet är en skapelse av det socialdemokratiska arbetarpartiet. Inte heller ovanligt är att företrädare för näringslivet och dess organisationer lika kraftfullt hävdar att det är företagarna som ensidigt byggt Sveriges välstånd. Det finns även andra teorier som lyfter fram vår tillgång till rent vatten eller att Sverige stått utanför de två senaste stora krigen.

Självklart har alla dessa teorier ett eller flera korn av sanning i sig. Jag menar att just kombinationen av en stark offentlig sektor, engagerade företagare och en välutbildad arbetskraft har varit avgörande faktorer för hur den svenska välfärdsstaten utvecklas. Låt oss slå vakt om det synsättet fortsättningsvis.

De små- och medelstora företagen i Sverige står för en stor del av tillväxten i Sverige och har en potential att skapa nya arbetstillfällen inte minst i Västmanland. För att det ska bli möjligt behöver vi också förstå företagandets villkor och vilka problem de upplever för att vi ska kunna åtgärda dem. Däremot vänder jag mig mot alla förslag som försämrar tryggheten för den anställde.

Några exempel på åtgärder som jag tror spelar roll är följande:

För små företag är sjuklönekostnaden betungande och många drar sig för att anställa. För att underlätta för små företag att anställa vill vänsterpartiet slopa hela sjuklöneansvaret de 14 första dagarna. Det behövs också regelförändringar och samordning av regler så att de inte motverkar varandra.

De lokala arbetsmarknadsnämnderna måste ges större befogenheter att bestämma och utforma vad som behöver göras inom respektive arbetsmarknadsområde. Den centralstyrning som i dag sker från Ams är inte verklighetsanpassad.

En samordning av alla företagsinsatser som olika statliga myndigheter erbjuder skulle underlätta vardagen för många företagare.

EU har också försvårat för nyföretagande att skaffa finansiering via bankväsendet. Statliga lånegarantier och regionala eller lokala kreditgarantier skulle underlätta för företagare att få krediter.

Men även för företagare är ett väl fungerande samhälle i största allmänhet mycket viktigt.

Jag vill betona att utan en fungerande infrastruktur, polis, utbildning och vård i länets alla delar kommer inte företagande att skapa nya jobb i länet och allt detta pekar på behovet av att med gemensamma krafter söka lösa de problem vi står inför.

Kent Persson (v), riksdagskandidat och kommunalråd i Norberg.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons