Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försiktig halvmesyr att dela Proaros i två delar

Annons

Miljöpartiet har alltid varit i opposition då det gäller Proaros. Vilken politisk konstellation vi än samarbetat i har det alltid funnits och finns fortfarande ”Proaroskramare”.

Roger Haddad uttrycker i en artikel den 11 mars att Folkpartiet vill dela upp Proaros i två delar inom skolområdet. Det är enligt Miljöpartiets mening inte tillräckligt. Det känns som en försiktig halvmesyr. För att åstadkomma en reell förändring, det vill säga förbättring inom skolorganisationen i Västerås, behövs ett mer radikalt grepp än så.

Modellen beställare-utförare infördes i Västerås, liksom i många andra kommuner under förra lågkonjunkturen i början av 1990-talet, för att ”ha koll på ekonomin”, det vill säga göra av med mindre pengar inom bland annat skolområdet. Ett annat skäl kunde ha varit att göra en synlig ansvarsfördelning mellan beställare (politiker) och utförare (Proaros).

Så blev det inte och så är det inte! Modellen är svår att förstå sig på för många elever, föräldrar till barn i förskolan och lärare. Det är en anledning till att de flesta kommuner klokt nog övergett modellen för att få bättre kontakt med verkligheten.

Riv Proaros inom förskola och skola och bygg pedagogisk verksamhet och undervisning för pengarna!

Agneta Luttropp

vice ordförande, utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons