Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolan mer än barnpassning

Annons

De tre moderaterna Elisabeth Unell, Margareta Berg och Peter Jannborg skriver om det man kallar "barnomsorg" den 29 december.

Men dagens förskola handlar om mycket mera än om barnomsorg. Moderaterna i Västerås vill uppenbarligen inte veta av att förskolan har en egen läroplan. En läroplan där det tydligt framgår att förskolans verksamhet ska präglas av ett pedagogiskt perspektiv vad gäller exempelvis värderingar och skolförberedande verksamheter.

När moderaterna konsekvent alltid talar om barnomsorg i stället för den pedagogiskt inriktade förskolan är det för att moderaterna kommer att förvandla dagens förskola till något hel annat. Vilken slags barnomsorg vill moderaterna ha i stället för dagens pedagogiska förskola?

För mig, som är ordförande i styrelsen för den kommunala utföraren Proaros, är det självklart glädjande att så många föräldrar önskar att deras barn ska ha en plats i den kommunala förskolan.

I debattartikeln hävdar de tre moderaterna även att det är en lång kö till den kommunala förskolan. Frågan är om moderaternas påstående är korrekt. Eller har man med en egen defi-nition av kön för att få det att stämma med moderaternas politiska budskap?

Fakta är nämligen att alla barn som ville ha en plats i den kommunala förskolan fram till nu i december också har fått det. Kanske har man inte fått plats i den allra mest önskade förskolan, men har man önskat en plats har man kunnat få det.

Fram till sista december finns det ingen kvarstående kö av barn som inte har fått den önskade platsen. Under januari är det många föräldrar som önskat placering för sina barn.

Ambitionen inom Pro-aros är att även dessa barn ska få plats den önskade placeringsdagen.

Samtidigt vill jag inte sticka under stol med att januari, februari och mars ställer stora krav på Pro-aros vad gäller placeringar i den kommunala förskolan. Sedan klingar det av, bland annat beroende på att inskolningen till sexårsverksamheten börjar und-er våren.

Det är även så att Proaros i nuläget har dubbla uppdrag vad gäller platserna i förskolan. Dels ska de barn som önskar plats kunna få detta, dels ska antalet barn i barngrupperna minska. För att klara detta behövs både fler förskollärare och fler förskoleavdelningar, och självklart jobbar Proaros med att klara det dubbla uppdraget.

I debattartikeln ställer moderaterna även barn mot barn när man vill minska vistelsetiden i förskolan för barn till föräldralediga eller arbetslösa. I nuläget får barn vara i förskolan upp till fem timmar per dag.

På tok för mycket anser moderaterna, som vill minska tiden med 40 procent till tre timmar per dag.

Men förskolan är till för barnen. Förskolan handlar inte om barnpassning utom om en viktig pedagogisk verksamhet som är värdefull även för barn till föräldralediga och arbetslösa.

Vet moderaterna ens var i Västerås som arbetslös-heten är som högst? Jo, det är i områden där många har utländsk bakgrund och där det finns många ensamstående föräldrar. I dessa områden behöver många barn pedagogiskt stöd, inte minst för att de ska klara sin språkutveckling.

Det är dessa barn som moderaterna vill skicka hem efter tre timmar för att kanske, kanske få fram flera platSer för barn som har en bättre situation. Då är det bättre att lösa platsproblemet med att göra som vi socialdemokrater, näm-ligen att arbeta för att öka antalet platser i hela förskolan.

Staffan Jansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons