Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolan ska bli än svårare att motstå

Annons

Förskoleminister Lena Hallengren presenterade den 28 september regeringens proposition "Kvalitet i förskolan" för riksdagen. Förslaget är, bland annat, ett senkommet försök att uppfylla vallöftet från 2002 om 6 000 fler anställda i förskolan.

En miljard avsätts för ändamålet 2005 och därefter två miljarder per år. Från och med år 2008 ska pengarna ingå i det allmänna statsbidraget, naturligtvis med baktanken, att har väl dessa 6 000 personer anställts, behövs inte längre någon öronmärkning.

Det utspelet fick Västerås kommuns förtroendevalda Britt Sandström och Per Lithammer att på debattplats i VLT den 5 oktober hylla detta nya uttryck för regeringens generositet med skattebetalarnas pengar.

Det är lätt att falla för avsikten med propositionen: att höja kvaliteten i förskolan. Men förslaget talar tyst om nackdelarna, till exempel att det, (1) på grund av vidhängande villkor, ytterligare skulle begränsa ett redan begränsat kommunalt självstyre, (2) ytterligare skulle dämpa utbudet av alternativ till den kommunala förskolan och göra det än svårare att själv ta hand om sitt barn, (3) skulle göra det svenska folket storleksordningen fyra miljarder fattigare per år, och (4) skulle sänka sysselsättningen med storleksordningen 7 000 jobb.

Eftersom 6000 anställda på dagis ska tillkomma måste det betyda att 13 000 andra ska förlora sina jobb. Undrar vilka regeringen har tänkt sig att de ska vara och varför den inte, i ärlighetens namn, pekar ut vilka som kan bli drabbade.

Den stora frågan nu är hur oppositionen tänker agera. Tänker den, som så många gånger förr, jamsa med för husfriden i riksdagens skull eller kommer den att ta det mod till sig som Sverige behöver och trycka på nej-knappen?

BO C PETTERSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons