Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstatliga skolan

Annons

Äntligen har ett politiskt parti börjar vädra frågan om att staten ska ta tillbaka makten över skolan. Agneta Berliner, folkpartiet, tog upp detta i onsdagens VLT. Bra! Vi i Lärarnas Riksförbund hoppas att fler partier följer efter!

Det är hög tid att ifrågasätta vilka följder det blev av kommunaliseringen av skolan. Visserligen är det en fördel att det finns skolor med olika arbetssätt och pedagogiska idéer, men föräldrar ska kunna vara säkra på att deras barn får likvärdig utbildning oavsett vilken skola de väljer och oavsett vilken kommun de bor i. Så är det inte i dag.

Skolverkets årligen återkommande lägesbedömning av skolan visar på behovet av nationell finansiering och en tydligare styrning. Skolverket gör en rad satsningar för att öka elevernas möjligheter att nå målen i skolan men satsningarna når inte ut överallt. Det finns stora skillnader i hur olika kommuner och fristående skolor deltar i de statliga satsningarna för ökad måluppfyllelse. Det är skillnader som påverkar likvärdigheten i skolan.

Mårten Lundgren

ordförande för Lärarnas Riksförbund i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons