Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvar utan vapen?

Annons

Svenska folket visade en nationell kraftsamling när man samlade in pengar till pansarskeppet Sverige i samband med första världskriget.

Svenskarna kände en stor oro dels för en svag försvarsmakt, dels för händelserna inför det första världskriget som slutade 1918. Ingen trodde på en ny världskatastrof men trots alla förhoppningar dröjde det bara cirka 20 år tills en ny världsbrand stod för dörren. Speciellt socialdemokraterna var alltför blåögda inför upprustningen i Nazi-Tyskland. Per Albin Hansson påstod att vår beredskap var god, trots att den var urusel. En nödlögn kan ibland vara befogad. Vi lyckades med tur, skicklighet och visst tillmötesgående gentemot nazisterna, att undvika krigets katastrof.

Ingen av de politiker som nu medverkar till en alltför drastisk nedskärning av försvarskostnaderna kan förutsäga vad som kommer att hända i framtiden. Försvarskostnaderna måste ses som en försäkringspremie.

Det är minst sagt upprörande när socialdemokraterna låter sig styras av vänsterpartiet och miljöpartiet. Många av dessa partiers yngre medlemmar saknar såväl erfarenheter som kunskaper om försvaret och försvarsindustrin. Uttalandet av miljöpartisten Peter Eriksson när han förordar en ytterligare halvering av försvaret är katastrofalt.

Det mest skrämmande är att socialdemokraterna följer stödpartierna i många viktiga frågor. En av dessa är landets försvar. Man frågar sig ibland hur statsministern kan rätta sig efter dessa två partier som i många ärenden har okunniga och oerfarna politiker.

Svaret är enkelt: Det gäller att till varje pris behålla makten.

De dramatiska nedskärningarna kommer också snart att få synnerligen negativa effekter på vapenindustrin, som internationellt sett har oerhört skickliga tekniker förutom många kunniga officerare.

Genom att flytta jobb från centrala orter hoppas socialdemokraterna mildra verkningarna på drabbade orter och naturligtvis är makthavarna medvetna om att ett val närmar sig. Det är i intet fall fråga om nya jobb. Jag kan garantera att regeringen lägger fram planer utan verklighetsförankring.

Ett bra exempel utgör Eskilstuna. Nedanstående flyttningar till staden blev ett totalt fiasko:

1. Myntverket - endast chefen flyttade.

2. Gevärsfaktoriet - existerar ej längre.

3. FFV huvudkontor - nedlagt.

4. Fortifikationsförvaltningen - endast spillror återstår.

Vad kommer detta spektakel att kosta? Hur många accepterar en tvångsförflyttning? Låt ortsbefolkningen vara med och bestämma. Ge dem ett finansiellt stöd och byt ut statens byråkrater mot entreprenörer.

Lennart Jansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons