Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortifikationsverket har inget vinstmål

Annons

Carl Bergqvist använder i sitt inlägg om försvarets ekonomi den 29 september en del märkliga, och för den delen felaktiga, uppgifter som är värda att kommentera.

Låt oss börja med att konstatera att Försvarshögskolan på Vallhallavägen i Stockholm inte är något bra exempel på hur Fortifikationsverket sköter sitt åtagande som försvarets hyresvärd. Det är nämligen inte våra lokaler. Alltså kan vi inte "så till den grad" höja hyran för Försvarshögskolan.

I början på 1990-talet beslutade riksdagen att en genomgripande statlig fastighetsreform skulle genomföras. En grundtanke i denna var att de statliga verksamhetsutövarna skulle fokusera på sin kärnverksamhet och överlåta fastighetsförvaltningen till andra. Andra viktiga argument för reformen var att fastighetsförvaltningen skulle bli mer effektiv samt att kontrollen på mark- och lokalkostnader skulle stärkas.

Fortifikationsverket bildades ur Fortifikationsförvaltningen. Den nya myndigheten ligger nu under finansdepartementets försorg, precis som de övriga större statliga aktörerna i fastighetsbranschen.

Fortifikationsverkets uppgift är att förse försvaret med ändamålsanpassade lokaler på ett så effektivt sätt som möjligt - verket har inget vinstmål utan ett avkastningskrav till ägaren staten.

De hyror Fortifikationsverket tar ut är självkostnadsbaserade och sätts utifrån en modell som våra kunder inom försvarssektorn själva varit med och utformat. Hyrorna återspeglar de kostnader och driftsåtaganden som byggnaden i fråga kräver.

De fastigheter som uppförts för försvarets behov före Fortifikationsverkets bildande har finansierats av anslag ur statsbudgeten. Syftet med invärderingen av anskaffningar före den 1 januari 1994 är att dessa fastigheter skall ha en kapitalgrund för hyressättning.

Carl Bergqvist är naturligtvis välkommen att presentera sin "ocean av ekonomisk idioti" lite närmare. Det kan tänkas att det finns exempel på sådant vi kan förbättra i vår verksamhet. Att diskutera förbättringar är en viktig del av vårt uppdrag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons