Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt fri entré på våra museer!

Annons

För några veckor sedan fick samtliga chefer för statliga museer ett brev från kulturdepartementet där det framgår att entréavgiften vid de statliga museerna skall återinföras.

På DN-debatt hade så sent som i slutet av september 21 av dessa museichefer vädjat till den nya regeringen att inte riva upp den några år gamla reformen om fri entré. Man lade fram starka argument men från den nya regeringen har man inte på något sätt brytt sig om detta.

Den årliga kostnaden för reformen är 96 miljoner. Det är mindre än tio procent av museernas befintliga anslag. De museer som införde fri entré har alla fått starkt förhöjda publiksiffror. De statliga museerna har på några år ökat antalet besökare med 2,9 miljoner eller med 159 procent. Aldrig har så många gått på museer som i dag.

När eller om en entréavgift återinförs kommer många åter att tveka inför besök på de olika museerna. Dessutom kommer det enligt de berörda museernas chefer att kosta mer än det smakar i form av ökad administration och ombyggnader; nya kassor och köer och sämre underlag för serveringar och butiker. Man kommer att få sparka dem som anställdes för att ta hand om alla nya besökare.

I Västerås konstförening, VKF, vill vi se den tidigare reformen infogad i ett vidgat kulturellt mönster. Det är helt enkelt en viktig demokratifråga som den nya kulturministern vänder ryggen. Den fria entrén har gjort museerna tillgängliga för nya grupper av människor som tidigare bara i begränsad omfattning besökt museer; ungdomar, invandrare och andra grupper mindre erfarna museibesökare. Reformen har stimulerat till korta men tätare besök. Museerna har blivit öppna populära mötesplatser för människor i alla åldrar. Äntligen en reform som blivit en succé och nu vill man rasera den!

Budgetförslaget kom inte oväntat. Det var ett gammalt vallöfte från alliansen att slopa den fria entrén. Men när nu denna reform blivit en sådan framgång borde det finnas möjlighet att ändra sig. Vem skulle se en sådan omprövning som negativ? Tvärtom skulle den nya kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth och regeringen kunna berömma sig av att lyssna till en stor del av befolkningen i en fråga som berör och engagerar. En omprövning skulle mötas med glädje och tvätta bort en stämpel av ointresse för kultur.

VKF med över 600 medlemmar har till syfte att stimulera konstintresset i Västerås. Våra medlemmar och många andra västeråsare är flitiga besökare av olika statliga museer. Vi vädjar nu till kulturministern och alliansen att ändra budgetförslaget att återinföra entréavgifter på museer. I en tid när städernas offentliga rum hotas av en kommersialisering behövs icke-kommersiella andningshål mer än någonsin.

Vi förutsätter också att de nya makthavarna i Västerås kommun inte ens överväger tanken på att återinföra inträdesavgift till Västerås konstmuseum vid Fiskartorget eller Vallby friluftsmuseum. De nya makthavarna i Landstinget Västmanland bör likaså se till att Länsmuseet får fritt inträde när det förhoppningsvis öppnar sina samlingar för besökare.

Urban Myrdal

Rolf Randberg

Det var ett gammalt vallöfte från alliansen att slopa den fria entrén vid de statliga museerna. Men när nu denna reform blivit en sådan framgång borde det finnas möjlighet att ändra sig, skriver Urban Myrdal, ordförande i Västerås kosntförening, och Rolf Randberg, styrelseledamot.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons