Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forum Syd: G8 håller inte sina löften till Afrika

Annons

För drygt två veckor sedan avslutades G8-ländernas möte i tyska Heiligendamm. Traditionsenligt gavs löften om kraftigt ökat bistånd. Denna gång handlar det om 60 miljarder dollar till Afrika för att bekämpa sjukdomar som hiv/aids och tuberkulos.

Det låter bra. Men vad innebär G8:s löften egentligen? Och hur går det med de biståndslöften som gavs vid G8-ländernas möte för två år sedan?

Problemen med G8:s initiativ är två. För det första handlar biståndsökningen till största del om pengar som redan utlovats. För det andra finns skrivningar i G8:s deklaration om att stärka de globala patentreglerna, vilket hotar att leda till höjda medicinpriser som undergräver arbetet mot sjukdomar som hiv/aids.

När det gäller biståndet lovade G8 redan vid mötet i Gleneagles i Skottland 2005 att fördubbla sitt årliga bistånd till 2010. Från cirka 40 miljarder US-dollar till omkring 90 miljarder per år, varav hälften skulle öronmärkas för Afrika.

Den engångssumma på 60 miljarder dollar som G8 lovade är inget annat än ett trixande med siffror i ett försök att täcka upp för det faktum att löftena från Gleneagles för två år sedan inte kommer att hållas.

Största delen av dessa 60 miljarder kommer att levereras efter 2010 och pengarna kommer att användas till redan beslutade och finansierade projekt. Tidsplanen för att uppfylla löftet lyser med sin frånvaro, och med nuvarande blygsamma årliga biståndsökning kommer G8-länderna inte vara i närheten av att kunna visa upp en årlig ökning på 50 miljarder per år 2010.

Men även om G8-länderna skulle leva upp till biståndslöftet riskerar arbetet mot globala epidemier som hiv/aids att försvåras om G8 lyckas med ambitionen att stärka de internationella patentreglerna.

Dagens patentregler som regleras i TRIPS-avtalet inom ramen för världshandelsorganisationen, WTO, har redan försvårat möjligheten för fattiga länder att exempelvis producera bromsmediciner mot hiv/aids till rimliga priser. I G8:s deklaration finns oroande formuleringar om att det globala patentskyddet ska stärkas ytterligare. Inget bistånd i världen kan kompensera en sådan utveckling.

Vid G8-ländernas möte i Heiligendamm visade man prov på hur brist på resultat kan lindas in i kryptisk statistik och retoriska rosetter. Vad som behövs är att de rika länderna lever upp till sina åtaganden, snarare än ytterligare löften.

Minst lika viktigt är globala handelsregler som gör det möjligt för fattiga länder att lösa sina egna problem.

Det är hög tid för G8 att i handling visa att de prioriterar de fattiga. Den utlovade ökningen av biståndet, och en rättvis handelspolitik som möjliggör för människor att få tillgång till livsnödvändig medicin, är åtgärder som skulle rädda miljontals liv de kommande åren.

Peter Sörbom,

Sven Elander

Handläggare globala

utvecklingsfrågor,

Forum Syd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons