Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förverkliga rättvisa miljöutrymmen

Annons

Vi lever i ett samhälle där vi ständigt utsätts för ett budskap om att vi bör konsumera mera.

Reklamytorna tränger in i det offentliga rummet i allt större utsträckning. En busskur är i dag inte bara ett väderskydd utan också ett fönster in i vårt konsumtionsinriktade samhälle som säger att du inte har dina behov tillgodosedda.

Rakar du dig endast med ett rakblad är du ingen riktig man eller kvinna, du behöver en rakhyvel med åtminstone tre rakblad! Mitt i långfilmen på TV4 eller inför fotbollsmatchen på SVT ber farbror staten dig att avvara några redan beskattade kronor för att låta en animerad häst förvalta dem på Solvalla.

När posten ramlar in i brevlådan tar det ett par minuter innan du hunnit sortera bort alla blad med kanonerbjudanden på nya elektronikprylar.

När du har insett att människan omöjligen kommer att kunna leva vidare utan varken 3G eller dvd så hittar du din post; ett stort orange kuvert med ditt namn på. Som den börshaj du alltid varit sprättar du ditt kuvert i gott mod men möts till din förskräckelse av röda siffror. Dina pensionspengar försvinner på börsen.

Pengar har blivit en religion. I stället för att finna frid och tillfredsställelse inom oss själva är det genom materiella införskaffanden som glädje kommer.

Vi får dock inte bli nöjda eller äga tillräckligt för då faller korthuset sönder. Vi skall hela tiden vilja ha mer.

"Vi" består i detta fall av vi människor som befinner oss i den rika delen av världen. Vi finns på de flesta platser på jorden men till ett antal som gör oss till en minoritet av världsbefolkningen. Vår konsumtionsinriktade livsstil kan vi tycka vad vi vill om.

Faktum är att vår materiella rikedom är på bekostnad av andras fattigdom, djurs lidande och naturens utarmande. Om alla människor på jorden skulle ha samma konsumtionsmönster som oss rika skulle det behövas fem jordklot i stället för ett. Förbrukningen av naturresurser är för stor och utsläppen alltför farliga.

Ett begrepp som på senare år blivit alltmer vedertaget är "Det rättvisa miljöutrymmet". Det handlar om att försöka skapa en sorts rättvisa mellan människorna på jorden i dag med hänsynstagande även till kommande generationer. Det visar sig att den ekonomiska orättvisa som finns globalt även leder till ett orättvist resursutnyttjande ur ett ekologiskt perspektiv.

20 procent av befolkningen förbrukar i dag cirka 80 procent av jordens resurser. Dessa rika 20 procent äter upp 45 procent av alla kött- och fiskeprodukter. De förbrukar 68 procent av all elektricitet och 84 procent av allt papper.

Nära 90 procent av världens alla bilar körs av den rika femtedelen av befolkningen. Alla vet att denna femtedel inte kan bli särskilt mycket större utan en ekologisk katastrof som följd. Ändå är det deras konsumtionsinriktade livsstil som basuneras ut som den rätta.

Ingen vill att någon annan skall behöva leva i svält och fattigdom. Ingen vill att naturen skall förstöras. Alla vill att våra barn och barnbarn ska kunna leva i en miljö som inte skadar dem.

För att dessa önskemål skall uppfyllas måste problem lösas och det fort.

Jag anser att det största ansvaret för att finna lösningar måste ligga på dem som orsakar problemen, det vill säga vi som tillhör den rika femtedelen.

Vi bör omgående se till att det vi producerar och konsumerar inte kräver så stora resurser som i dag. Vi måste bli resurseffektivare. Vi måste se till att livskvalité inte är direkt sammankopplat med stort resursuttag. Våra liv får inte ha huvudfokus på materiell konsumtion.

Vi behöver finna värden i annat än i prylar och lyx. Jag tror att det går att lösa problemen. För vem vill innerst inne inte hellre läsa böcker tillsammans med sina barn, gå en promenad med sin älskade eller påta i trädgården i stället för att arbeta i sitt anletes svett för att kunna klara av avbetalningen på stadsjeepen, 3G-telefonen eller nya dvd-spelaren?

Förkorta arbetstiden, minska den materiella konsumtionen och finn lycka i annat än döda ting.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons