Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Äntligen en fristående förskola i Surahammar

Annons

Denna vecka öppnar förskolan Ekot i Surahammar. Det blir därmed kommunens första fristående förskola. Vi i Folkpartiet är väldigt glada över att det numera finns ett ytterligare alternativ att välja inom barnomsorgen. Ekots barngrupper blev nästan från början fulltecknade och många visade sitt intresse att arbeta på förskolan. Det höga söktrycket visar att det finns en uppskattning i Surahammar över att en fristående förskola startar i kommunen.

Den fristående förskolan drivs av andra än kommunen. Alla i kommunen har dock tillgång till förskolan och den ska ha samma kostnad för föräldrarna som de kommunala. Den styrs också av skollag och den statliga läroplanen och granskning sker utifrån dessa. 

Att det finns flera olika förskolor ger valfrihet och större möjlighet att välja den barnomsorg som passar barnen. Till exempel profilerar sig Ekot inom mat och miljö. Förskolor kan skilja sig åt inom andra områden än förskolans inriktning såsom personalens kompetens, barngruppens storlek eller lokalens utformning. Vad som är viktigast för det enskilda barnet kan oftast föräldrarna bäst avgöra. 

Folkpartiet vill öka företagandet i Surahammar. Från politiskt håll ska vi skapa goda förutsättningar för företag att verka. Större delen av de kommunala tjänsterna kan konkurrensutsättas och skötas av privata företag. 

Detta ger fler möjlighet att driva ett eget företag, vilket Ekot exemplifierar. Inom välfärdssektorn handlar det framför allt om kvinnor som driver företag, vilket vi anser är ytterligare en positiv effekt. 

Med flera aktörer som driver liknande verksamhet innebär också konkurrens om personal. Detta är särskilt viktigt inom välfärdssektorn med generellt lägre löner. Lönen är i sig en del i vad som lockar i en anställning. Jobb inom vård, skola och omsorg är kvinnodominerade arbetsplatser. Med privata aktörer finns det fler arbetsgivare, vilket kan höja lönerna generellt inom dessa sektorer. 

Folkpartiet prioriterar den grundläggande välfärden i allmänhet och barnen i synnerhet. Det ska finnas flera bra förskolor för barnen. Om en specifik förskola drivs av en fristående organisation eller kommunen säger inget om dess kvalitet. Att det däremot finns flera olika utförare leder till bättre kvalitet. Vi tror därmed att barnen i Surahammar får en bättre förskola tack vare att det numera finns ett fristående alternativ.

Yvonne Gmeiner

ordförande (FP) Surahammar

Tobias Revenäs

vice ordförande (FP) Surahammar

Agneta Berliner

riksdagsledamot (FP) för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons