Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Beställare-utförare är bra för utvecklingen

Annons
Hotad framtid. Västerås funderar över den politiska styrningen av den egna verksamheten. Folkpartiet värnar dock beställar-utförarmodellen. foto: vlt:s arkiv

Vi närmar oss beslut om att reformera den politiska styrningen av stadens verksamheter. I 20 års tid har beställar-utförarmodellen varit gällande i Västerås. Den har betytt mycket för stadens utveckling och goda ekonomi.

Folkpartiet liberalerna är ett av de partier som var med och införde modellen. Nu är vi påskyndare av en översyn.

Vi anser att det är dags att modernisera modellen och göra en uppdatering för att motsvara dagens behov. Utförarorganisationen Proaros har vuxit sig stor och otymplig då den politiska styrningen har blivit alltför svårhanterlig.

Folkpartiet lade därför en motion i kommunfullmäktige i början på 2011 där vi föreslog att utförarorganisationen ska delas i en social del och i en skoldel. Vi tänker oss att de båda utförarorganisationerna ska ledas av personer med gedigen erfarenhet från skola respektive omsorg. Vi vill alltså att det återigen ska finnas en skoldirektör i Västerås.

En process har drivits av stadsledningen för att arbeta fram förslag om hur organisationen ska se ut framöver. Vi i Folkpartiet ser inte att det har framkommit några nya argument som ändrar vårt ställningstagande.

Det känns mycket främmande och reaktionärt att gå tillbaka till en gammaldags linjeorganisation på skolområdet. Det skulle vara att backa in i framtiden.

Skälen till att vi istället vill ha en moderniserad beställar-utförarorganisation för skolan är följande:

Skolnämnderna ska verka för alla Västerås elever. Detta leder till att för neutralitetens skull kan skolnämnden inte vara ansvarig för utförarorganisationen.

Vidare menar vi att de pedagogiska nämnderna ska fokusera på viktiga frågor i skol-politiken som kvalitetsuppföljning och utveckling istället för att ägna sig åt personalfrågor.

En annan anledning till att vi lagt vårt förslag är att vi vill minska byråkratin och kunna pressa ut resurserna till de enskilda skolorna. Vi anser fortfarande att trappan ska städas uppifrån!

För oss folkpartister är det förbryllande att Moderaterna vill ha en traditionell linjeorganisation. Vänsterpartiet är ju emot fristående skolor, så det är föga förvånande att drömmer sig tillbaka till tider då kommunen skötte allt.

Socialdemokraterna gör oss däremot besvikna! Vi trodde, att de som var med om att införa beställar-utförarmodellen, väl känner dess fördelar och vill verka för en modernisering.

Beslutet är ju dock ännu inte fattat så vi hoppas fortfarande på besinning. Förslaget för skolans del är endimensionellt och vi har ingen aning om hur utformningen blir under ytan. Är det någon som vet detta?

Eller är tanken att vi ska besluta att avskaffa beställar-utförarmodellen utan att veta vad vi ska ha istället?

Vi från Folkpartiet vet vad vi vill och det har vi varit tydliga med att offentliggöra. Beställar-utförarmodellen har tjänat oss bra men har inte vårdats tillräckligt väl.

Endast med en reformerad beställar-utförarmodell kan vi också i framtiden vara säkra på att behålla god ekonomi och hög kvalitet i vård, skola och omsorg.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons