Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Bra att studiehjälp ses över – men skärpta krav ska behållas

Annons

Nyligen presenterade Centrala studiestödsnämnden, CSN, sin rapport över gymnasieelevernas skolk. Rekordmånga ungdomar, 19 000, hade fått sitt studiebidrag indraget på grund av skolk.

Ungdomar får i dag 1¿050 kronor i månaden i tio månader. Till detta kan elever också få extra tillägg och i vissa fall inackorderingstillägg.

Familjens ekonomi påverkar hur mycket extra tillägget blir, familjer med svag ekonomi får högre belopp.

Folkpartiet och regeringen har som mål att minska avhoppen i gymnasieskolan. Elevernas närvaro har betydelse för elevens skolgång men också vilket betyg de får. Därför är CSN:s skärpta rapporteringskrav om otillåten frånvaro välkomna. Skolorna ska nu direkt redovisa all otillåten frånvaro. Den som skolkar ska inte ha något studiebidrag.

Det som är olyckligt med dagens lagstiftning är att detta kan påverka hela familjens ekonomi. Olovlig frånvaro, det vill säga frånvaro som inte beror på sjukdom eller liknande, kan medföra att eleven förlorar rätten till studiehjälp. Detta kan i sin tur innebära att familjen förlorar rätten till andra ekonomiska stöd som till exempel förlängt underhållsstöd och bostadsbidrag. De ekonomiska konsekvenserna av indragen studiehjälp kan således bli betydande för såväl eleven som hans eller hennes familj.

Folkpartiet och regeringen tillsatte i december en utredare som ska se över hela studiehjälpen och belysa kopplingen mellan de utbildningspolitiska och familjepolitiska målen.

Vi vill att utredaren landar i ett förslag där de skärpta kraven behålls, men där elevens ekonomi inte ska påverka familjens övriga möjligheter, exempelvis vid prövning av rätt till bostadsbidrag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons