Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: De rödgröna inte trovärdiga i lärarlönefrågan

Annons

Företrädare för de rödgröna i Västerås redogör för den kommande budgeten för Västerås stad, en budget som omsluter drygt sex miljarder kronor. De rödgröna vill gärna framställa sig som att de prioriterar skolan och dess lärare. När Folkpartiet som första och enda parti våren 2010 presenterade valmanifestet med krav på högre lärarlöner mottogs förslaget med stor skepsis av samtliga partier i Västerås kommunfullmäktige.

Vid sidan av vårt fokus på utanförskapsutmaningarna, satsningen på stadsdels-utvecklingen av Bäckby var satsningar på skolan och dess lärare vår mest prioriterade fråga. Under höstens debatter fick vi till svar att Socialdemokraterna inte kunde tänka sig prioritera högre lärarlöner och speciellt inte en viss grupp anställda. Vi anser att det visst går – det handlar om politisk och ekonomisk prioritering.

Folkpartiets ställde nyligen en interpellation i Västerås kommunfullmäktige, vilket väckte ilska hos Socialdemokra-terna. Anledningen är att interpellationssvaret var lika negativt som tidigare propåer från Folkpartiet.

Under tiden har det hänt saker – Folkpartiet har drivit frågan i stadshuset och i medierna, hundratals lärare protesterade nyligen mot dåliga lärarlöner och överlämnade protestlistor till de styrande rödgröna partierna.

Även om Folkpartiet fått gehör för en liten del av lärarlönesatsningen är vi inte nöjda. Hade vi fått bestämma hade vi prioriterat 50 miljoner kronor årligen de närmaste tre åren för att påbörja en satsning på högre lärarlöner, med start 2012 i grundskolan.

Vi vill att facket och staden tar fram och tillämpar en bättre modell för att öka lönespridningen. Vi vill höja ingångslönerna och vi vill återinföra regeln att den som åtar sig ett ansvar som ämnesansvarig i grundskolan eller gymnasieskolan också ska få bättre betalt. Tyvärr är det inte så i dag.

Vi vill också genomföra regeringens kommande satsning på lektorer, så att fler kan göra karriär inom skolan samtidigt som man får en bättre löneutveckling.

De rödgröna har hela tiden motsatt sig Folkpartiets krav på högre lärarlöner. I den lokala lönerörelsen i Västerås för i år fick flertalet lärare 300-400 kronor eller i genomsnitt 1,65 procent, den lägsta höjningen för någon grupp anställda i Västerås stad. Att då påstå att lärarna är prioriterade, och att man alltid prioriterat skolan och dess lärare, är inte trovärdigt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons