Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Energiomläggning måste ske snabbare än klimatalarmister säger

Annons

På det globala planet kommer energi och vatten att direkt eller indirekt bestämma världspolitiken. Det kommer att bli allt kostsammare att utvinna de fossila bränslena olja, gas och kol. Det är få länder som dominerar tillgången och risken för nationella utpressningar är större än någonsin. Omläggning till förnyelsebar energi och kärnkraft bör ske snabbare än vad klimatalarmisterna säger. En allvarlig global finanskris till följd av ökade kostnader för fossilenergi är sannolik inom tio år.

Vattenbrist på grund av uttorkning och misshushållning kommer att hota matproduktionen i många områden ute i världen. Det kommer att uppstå många konflikter om floder och andra vattenreservoarer. Globalt kommer jordbruksproduktionens förutsättningar att ändras drastiskt i många delar av världen, vilket kommer att göra jorden i de tempererade klimatzonerna mer värdefull, till exempel i Sverige.

På lokal nivå i Sverige måste vi ha en smart och miljövänlig energiproduktion baserad på lokal förnyelsebar energi i form av solenergi, värmepumpar och biogas samt nationellt en trygg försörjning via vatten- och kärn- och vindkraft.

Stadens dagvatten och utrinningen från jord- och skogsbruk är ett problem som måste lösas. Genom fördröjning via dammar och växtbarriärer kan tillförseln av näringsämnen och gifter stoppas till Mälaren. Men det ger också möjligheter till försköningar av stadsrummet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons