Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Frågan om surrogatmödraskap bör utredas

Att få barn är för många människor det största som händer i livet. Av olika orsaker finns det par som inte kan få barn. I Sverige finns det därför möjlighet att få barn genom adoption, insemination eller äggdonation.

Annons

Vi anser även att frågan om värdmödraskap behöver utredas. För vissa kan det

vara det bästa sättet att få barn.

Värdmödraskap, även kallat surrogatmödraskap, är tillåtet i flera länder. Svenska par åker därför till andra länder för att använda sig av denna metod. Värdmödraskap innebär att en kvinna bär och föder ett barn åt någon annan. Barnet utvecklats genom ett inplanterat befruktat ägg.

Efter förlossningen överlämnas barnet till det par som ska vara dess föräldrar. Vanligtvis är föräldrarna ett homosexuellt manligt par alternativt ett heterosexuellt par där kvinnan av medicinska skäl inte kan genomföra en graviditet.

Flera olika moment ingår i ett värdmödraskap. Men att det är krångligt räcker inte för att det ska vara förbjudet. För många innebär att kvinnan som varit ”värd” för barnet under förlossningen ska överlämna barnet det största hindret.

Vi anser dock att hon väljer att göra en otroligt stor insats för att hjälpa andra. Hon är i förväg medveten om vilka föräldrar barnet ska få och ser positivt på att vara gravid.

Det finns en hel del frågor som behöver klargöras för att värdmödraskap ska tillåtas. Därför behöver en utredning tillsättas. Den ska undersöka etiska, medicinska och ekonomiska faktorer för de inblandade parterna.

Vår förhoppning är att utredningen ska kunna visa ett möjligt alternativ för värdmödraskap i Sverige.

Tobias Revenäs

vice ordförande, Surahammar

Agneta Berliner

riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons