Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Hårdare statlig styrning av psykiatrin?

Annons

Regeringen med Alliansregeringen har skjutit till värdefulla pengar till psykiatrin i olika omgångar. Dessutom har regeringen föreslagit förändringar i lagarna för att mer tydliggöra ansvaret med psykiatrin. Det är också bra att landstingsmajoriteten med Allianspartierna tagit initiativ till samverkansmodell mellan skola, barnhälsovård och barn- och ungdomspsykiatrin. Men det räcker inte.

De statliga bidragen för att stärka vården av psykiskt sjuka har endast haft marginell betydelse. I en granskning Riksrevisionen gjort mellan 2001-2007 (omfattar alltså tidigare regeringar) och lades fram i somras. Där konstateras att pengarna betalats ut villkorslöst i form av tillskott i det generella bidragen till landstingen. Dessa pengar samt särskilda projektpengar har inte medfört några säkra effekter. Detta är en generell kritik som omfattar samtliga landsting i Sverige.

Samverkan i all ära men det är hur pengarna riktas o styrs som ger effekter i verkligheten. Vårt förslag omfattar därför ett system med en stöd- och servicepeng där stat, landsting och kommun har en gemensam penningpåse och där pengarna styrs till den verksamhet som den enskilde har behov av.

Detta ger den enskilde individen mer inflytande över vilka insatser som ska ges. Det är här Landstinget i Västmanland skulle kunna bli en föregångare för ett servicesystem och bjuda in kommuner och stat för samarbete kring utformningen. Alternativet är att vänta på att staten kommer med pekpinnar hur man använder statsbidragen för generella tillskott lär inte utbetalas likt tidigare efter den hårda kritik som Riksrevisionen riktat.

Utan tydligt ansvar för psykiatrin hamnar patienten alltid i kläm. Det blir olika myndigheter som skall slussa en krisande individ till rätt huvudman. Tidigare har Landstinget haft samverkansformer med kommunerna i länet men det samarbetet existerar ej längre. Det är dags att prova fler och nya former till samarbete för att patienten skall hitta rätt. Vänta inte på den statliga styrningen.

Jan Rejdnell, medlem i Folkpartiet liberalerna, Västerås, Christina Czitrom, landstingsledamot, Folkpartiet liberalerna, Köping

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons