Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fp i Hallsta och Sura: Anpassa Kantzowska till verkligheten!

Annons

Vi har under en längre tid kunnat följa utvecklingen på Kantzowska gymnasiet. En utveckling kantad av minskat elevantal, stora underskott, rektorer som säger upp sig och havererade sparbeting.

En utredning har gjorts av revisorer som konstaterat att verksamheten haft dålig ekonomisk styrning, bristande strategi, starka informella ledare, för stort programutbud och låg förändringsbenägenhet. I VLT den 18 juni kunde vi läsa att lärare och fackliga företrädare är tveksamma till ett mindre Kantzowska. Man blir mörkrädd.

De kommande åren minskar elevunderlaget från närmare 400 elever per årskull till att bli strax över 200 elever per årskull 2012. Hösten 2008 väljer 60 procent av eleverna andra skolor än Kantzowska.

Nu är det dags att anpassa sig till verkligheten!

Vi kan inte acceptera en gymnasieskola med underskott på över tio miljoner kronor om året. Hallstahammars kommun har inte råd med det. 2009 beräknas kommunen få ett överskott på cirka 4 miljoner. Detta överskott minskar rejält om kommunen tvingas gå in med extra pengar till gymnasiet även 2009. Alternativet kommer att vara en kommunal borgen. Något vi från folkpartiet i Hallsta- och Surahammar inte kommer att acceptera om inte en långsiktig lösning kan utarbetas.

Samtidigt är det viktigt att ledningen börjar bestämma sig för vilka utbildningar Kantzowska gymnasiet ska bedriva i framtiden och startar arbetet med att marknadsföra en utbildningsprofil.

Precis som revisorerna har kommit fram till är ungdomar idag mer rörliga av sig och Kantzowska kan omöjligt ha alla kategorier av utbildningar. Här blir man tvungen till att acceptera att vissa program endast går att söka i andra kommuner.

Något drastiskt måste göras och det snabbt! Vi har inte råd att vänta så mycket längre.

Anna Lundberg

ordförande, Hallstahammar

Sigge Synnergård

gruppledare, Hallstahammar

Yvonne Gmeiner

ordförande, Surahammar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons