Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(Fp): Inför en skyldighet för kommuner att ta emot flyktingar

Annons

Svensk asyl- och migrationspolitik har under många år varit föremål för politisk debatt. Den har också väckt starka känslor bland svenskar när asylsökande familjer fått vänta under flera år och i vissa fall tvingats lämna Sverige.

Regeringen måste fortsätta reformera asyl- och migrationspolitiken för att öka rättssäkerheten. Att väntetiderna nu blivit kortare är bra. Sverige bör också fortsätta vara ett föregångsland inom den europeiska unionen och inta en generös inställning till att ta emot människor på flykt från krig och konflikter i världen.

Dagens flyktingmottagning kräver att svenska kommuner ställer upp på regeringens politik. Västerås stad har nu ingått ett treårigt avtal med Migrationsverket. En generös flyktingmottagning kräver ansvarsfulla kommuner som bygger upp en mottagningsverksamhet som ger människor på flykt ett värdigt mottagande. Många kommuner vittnar om bostadsbrist och trångboddhet.

Det är oacceptabelt att vissa svenska kommuner idag kan tacka nej. Man överlåter åt andra kommuner att ta emot flyktingarna. Det har lett till att många större städer, inte minst kommuner som Malmö och Södertälje, har fått ta ett större ansvar än många andra kommuner.

Det är inte rimligt att fortsätta på denna inslagna linje.

Parallellt ser vi ett växande utanförskap i form av segregation, ökade sympatier för främlingsfientliga partier och inte minst en situation där segregationen lett till att kommunerna inte klarar av att bedriva en skol-, bostads- och arbetsmarknadspolitik i syfte att bryta utanförskapet. Vi kräver en asylpolitik som också ger kommunerna förutsättningar att klara av sitt viktiga integrationspolitiska uppdrag.

Sveriges regering och i första hand migrationsminister Tobias Billström (m) bör nu lägga en proposition till riksdagen om att införa en skyldighet för alla svenska kommuner att ta emot flyktingar. Integrationsminister Nyamko Sabuni (fp) bör också vara pådrivande för att lyckas med regeringens

integrationspolitiska mål. Flera svenska kommuner motsätter sig in i det sista att ta ett ansvar för svensk flyktingmottagning. Orsakerna är flera trots att regeringen kommit med den ena moroten efter den andra.

Morötter räcker inte. Det är dags att regeringen fattar beslut som leder till att den kan stå upp för sin asyl- och migrationspolitik. Det är en skam att flera kommuner inte tar sitt ansvar. Konsekvensen av detta är fortsatta segregationsproblem exempelvis i städer som Västerås.

Ytterligare en konsekvens av detta är att regeringen kan tvingas lyfta upp frågan på sitt bord och överväga Sveriges inställning till antalet mottagna flyktingar och om man ska minska flyktingmottagandet.

Vi vill att Sverige fortsatt ska stå för en

generös asyl- och flyktingmottagning. Detta kräver att regeringen står upp för den och ser till att alla kommuner tar sitt ansvar.

Roger Haddad

kommunalråd i Västerås och partistyrelseledamot

Ragnhild Källberg

ordförande i individ- och familjenämnden i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons