Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Inget pengaregn över friskolorna

Pia Nilsson (S) anser att regeringens skolpolitik är orättvis och favoriserar friskoleelever före elever i den kommunala skolan. Så är naturligtvis inte fallet.

Annons

Regeringen anser att det ska vara lika villkor mellan fristående och kommunala skolor. De sparkrav som kommunerna riktar mot skolorna kan naturligtvis inte gälla för friskolorna eftersom de inte styrs av kommunen. Folkpartiet liberalernas förhoppning är att kommunerna ska prioritera skolan, även i kärva tider.

Nilsson nämner också att det schablonavdrag på 6 procent, som friskolor får göra för att de inte är momsbefriade, är för högt och gynnar friskolorna. Det kan visserligen diskuteras om det är för högt, men något pengaregn över friskolor är det definitivt inte frågan om. Schablonavdraget grundar sig på det avdrag som konkurrensrådet tog fram i början på 1990-talet och det gäller all kommunal verksamhet som läggs ut på entreprenad. Om detta avdrag är för högt så gynnas också Sveriges kommuner. 

Friskolor är en viktig del av det svenska skolsystemet. Det är bra att alla kan välja den skola som passar bäst. Att Socialdemokraterna inte gillar detta är ingenting nytt.

I Socialdemokraternas Sverige ska alla vara lika. I Folkpartiets och Alliansens Sverige vill vi att olikhet premieras. Därför spelar friskolorna är viktig roll.

I skolan måste alla elever vara garanterade en bra skolgång och därför har Alliansen infört bättre utvärderingsverktyg, såsom tidigare betyg och nationella prov. Vi har också infört en ny myndighet, Skolinspektionen, som ska inspektera skolor och se till att de uppfyller kraven. Detta har vi gjort för att alla skolor, fristående som kommunala, behöver granskas med jämna mellanrum. 

För oss är skolan viktig och därför har vi även satsat åtskilliga miljarder från statligt håll. Lärarlyftet och läsa-skriva-räknasatsningen är två exempel på det.

Socialdemokraterna vill ha en skola där olikheter inte får finnas. Det ställer vi inte upp på. 

Agneta Berliner

riksdagsledamot för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons