Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP+KD: Beklagligt att de rödgröna nobbar diskussion om dyslexi

Annons

Vid senaste landstings-fullmäktige röstade de rödgröna ner en motion som handlade om dyslexi. Malin Gabrielsson (KD) ville att landstinget skulle ta initiativ till en diskussion med länets kommuner, när det gäller vuxna personer med dyslexi. Ett mycket litet, men dock så viktigt steg, för att på sikt kunna förenkla livet för alla vuxna personer med dyslexi i Västmanland.

De rödgröna röstade ner motionen och hävdade att dyslexi främst är en pedagogisk fråga och därmed inte en fråga för Landstinget.

Det är inte bara en pedagogisk fråga. Det stöd som finns för barn och ungdomar med dyslexi i skolan i dag, fanns inte i samma omfattning för dem som gick i skolan för 30-40 år sedan. De är i dag vuxna personer som ofta har möjlighet att via sin arbetsgivare eller arbetsförmedlingen få stöd, om de känner till sin funktionsnedsättning och om de törs erkänna att de har svårt att läsa.

Dock finns brister i att tillhandahålla hjälpmedel som underlättar vardagen hemma. Det handlar till exempel om möjlighet att läsa tidning, att skriva på sin dator och att hjälpa sina barn med läxor.

Dyslexi är enligt den moderna forskningen en funktionsnedsättning. Majoriteten av alla lands-ting erbjuder hjälp till människor med dyslexi över 18 år, men inte Västmanlands landsting, enligt en undersökning gjord av Dyslexiförbundet 2010.

Vi vill fortsätta att arbeta för att underlätta vardagen för dyslektiker och vill att Landstinget tillsammans med kommunerna ser över möjligheten att hjälpa dyslektiker i vardagen.

Motionen handlade inte om att landstinget skulle ta hela kostnaden utan att få till en diskussion – en diskussion som skulle föra oss fram till den vallgrav som verkar skilja landsting och kommuner åt i alltför många frågor.

Vi beklagar att de röd-gröna inte ens vill ta initiativ till en diskussion. Vi anser att alla människor har rätt till kunskap och att det har en avgörande inverkan på varje människas hälsa.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons