Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Klimathotet och den ekonomiska krisen de viktigaste frågorna

Nu tar Sverige över ordförandeskapet i EU. Det är ingen hemlighet att Europa står inför en rad viktiga utmaningar, utmaningar som Sverige måste hantera som ordförande.

Annons

Klimatet, den ekonomiska krisen och den stigande arbetslösheten är frågor där vi måste hitta gemensamma europeiska lösningar. Det är också frågor som kommer att dominera det närmaste halvåret.

De viktigaste målen för ordförandeskapet är: 

- Att EU ska gå stärkt ur den ekonomiska krisen.

I den ekonomiska krisens spår följer stor finansiell oro, konkurser och arbetslöshet. EU måste fortsätta arbetet för att mildra effekterna av krisen. Skärpt tillsyn av finansmarknaderna, långsiktiga reformer för att stärka tillväxten och öka sysselsättningen är några av de åtgärder Sverige prioriterar. 

- Att EU ska fortsätta att ta ansvar för klimathoten.

Den mest uppenbara utmaning som världen står inför i dag är klimatförändringarna, vår tids kanske största ödesfråga. En av de största uppgifterna för

Sverige är att verka för ett att ett nytt internationellt klimatavtal antas i Köpenhamn i december.

Europa står inför fler utmaningar. Folkpartiet liberalerna vill ha ett tryggt och öppet Europa. Det är också en prioritering för det svenska ordförandeskapet. Målet är att anta ett nytt program, Stockholmsprogrammet, som bland annat slår fast hur EU-länderna ska kunna samarbeta bättre för att bekämpa brott, öka fokus på brottsoffer, skapa en gemensam asylpolitik och öka arbetskraftsinvandringen till EU. 

Åtta av nio länder som gränsar till Östersjön är EU-länder. Trots det har det tills nu saknats en EU-strategi för hur vi tacklar gemensamma prövningar som Östersjöns hälsotillstånd och behovet av ökad tillväxt. Därför har Sverige lanserat idén om en strategi för Östersjön. Ambitionen är att den ska antas på EU-toppmötet i oktober. Förhoppningen är att strategin ska bli ett effektivt verktyg för en renare Östersjö och en mer konkurrenskraftig Östersjöregion.

Ordförandeskapet kommer också fortsätta arbetet med att stärka EU:s roll som utrikespolitisk aktör. Dessutom måste vi se till att EU:s utvidgning inte stannar av, utan att processen rör sig framåt för de länder som har börjat sin väg mot EU-medlemskap.

Europa står inför två överskuggande utmaningar – den globala ekonomiska krisen och klimathotet. Det svenska ordförandeskapet ger oss en unik möjlighet att driva de här och andra konkreta frågor som tar sin utgångspunkt i människors vardag. Förhoppningen är att det arbetet ska kännas angeläget för många. 

Cecilia Malmström

EU-minister

Agneta Berliner

riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons