Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP-kvinnor: Exportera den svenska sexköpslagen till hela EU

En halv miljon människor fraktas årligen in till EU och säljs som sexslavar enligt Europols beräkning. I Polen, på Irland och Malta förvägras rätten till fria, lagliga och säkra aborter.

Annons

Bara hälften av EU:s nationella parlament har mer än 20 procent kvinnor, endast åtta av 27 kommissionärer är kvinnor.

I många av EU:s länder, däribland Danmark, Tyskland och Nederländerna, är prostitution tillåtet, trots att flertalet blir misshandlade, utsatta för sexuella övergrepp och vill lämna prostitutionen. Den lilla "frivilliga" delen av prostitutionen göder den stora ofrivilliga. Legalisering skapar en efterfrågan och tvingar fram ett utbud.

Enligt uppgifter från Rikskriminalen har den svenska sexköpslagen, som kriminaliserar köparen, varit framgångsrik när det gäller att motverka etablering av organiserad människohandel. En av de viktigaste förutsättningarna för sexhandel är att det finns marknader där män kan och vill köpa kvinnor och barn för att utnyttja dem sexuellt. Att bekämpa efterfrågan är avgörande för att stoppa sexhandel. Därför bör sexköpslagen exporteras till hela EU. Människokroppen är ingen handelsvara.

Det är hög tid att EU blir en modig och högljudd vakthund för mänskliga rättigheter. Om EU ska uppfattas som modernt måste kvinnors rätt till fri abort ses som en mänsklig rättighet och vara ett krav för medlemskap, och inte i första hand folkhälsofråga som sorteras under subsidiaritetsprincipen. FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har redan fastställt att det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna att neka en kvinna rätten till abort. När det finns säkra abortmetoder ska inte någon kvinna tvingas äventyra sitt liv och hälsa för att avbryta en oönskad graviditet.

Kvinnorepresentationen i medlemsländernas parlament, EU:s toppolitiker och tjänstemän är skrämmande låg, vilket hindrar kvinnors verkliga inflytande. Europa behöver fler kvinnliga ledare och förebilder. Då bryts fördomar, demokrati skapas och det banas väg för framtiden.

Valsystem, politisk kultur och starka kvinnoorganisationer har visat sig påverka den politiska kvinnorepresentationen. Därför bör en särskild EU-valberedning tillsättas som har till uppdrag att föreslå kandidater av båda könen till EU:s topptjänster.

Europa behöver ett starkt och jämställt EU med mänskliga rättigheter, som agerar när enskilda länder berövar människan rätten över sin egen kropp och som aldrig tolererar att kvinnor och män konkurrerar på olika villkor. Detta är ett Europa vi kämpar för.

Ida Lindh

Västmanlands kandidat (FP) till Europaparlamentsvalet 7 juni

Agneta Berliner

riksdagsledamot (FP) för Västmanland

Carina Sandor

ordförande Liberala Kvinnor Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons