Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Ljusmanifestation för vardagshjältar

Annons

Att bli våldtagen beskrivs ibland som att bli fråntagen en del av sin själ. En bit av personligheten mördas. 2008 var det i vårt län 148 personer som anmälde att de utsatts för detta brott. 148 individer miste en del av sitt innersta och mest personliga. Av dessa 148 var 85 under 18 år. Mörkertalet, de som inte anmälde, var troligtvis lika stort. (statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.)

Polis, åklagare och andra inom rättsväsendet gör sitt jobb med att ta hand om anmälda våldtäktsfallen utifrån de lagar och åtaganden som de har. Många gör även mer än deras yrkesroll kräver. Men de kan inte och ska inte vara med att hjälpa till efter det att förundersökningar, förhör och eventuella domstolsförhandlingar är klara. Det är där övriga samhället går in.

I Västmanland har vi förmånen att ha ett Barnahus, ännu endast i projektform. Dit ska barn under 18 år som utsätts för våldtäkt eller andra övergrepp kunna vända sig tillsammans med sin hemkommuns socialtjänst för att få hjälp. Där kan barnet och deras familj få hjälp och stöd att ta sig vidare efter en våldtäkt eller annat övergrepp, fysiskt eller psykiskt.

Nästa år 2010 tar projekttiden slut. Liberala kvinnor i Västmanland arbetar för att politiker inom länets kommuner och landsting, tillsammans med polis, länsstyrelse och åklagarmyndigheten bestämmer annat och permanentar projektet Barnahus i Västmanland.

De ideella föreningarna är flera, Röda korset, Kvinnojourer, Tjejjourer, Brottsofferjouren, ATSU, Rädda Barnen, Kriscentrum för män med flera gör en otrolig insats för att hjälp, stötta och informera både brottsoffer och anhöriga.

Många av föreningarna försöker också informera och diskutera om detta stora samhällsproblem bland allmänheten för att få bort de många tabun och skamkänslor som finns kring att bli utsatt för våldtäkt eller andra sexuella brott.

Informationen är också viktig för att förhindra att brott sker. De föreningarna gör en otrolig humanitär arbetsinsats och det helt med ideella krafter och små ekonomiska resurser. Människorna i de här föreningarna är vardagshjältar, varje dag året runt.

Alla kommuner ser inte alltid vilken resurs de olika ideella föreningarna faktiskt är. Att stötta är dock ett utmärkt sätt att underlätta för dessa föreningar så att de med kontinuitet ska kunna vara ett gott komplement till kommunala insatser. Det är just mycket av medmänsklig tid och närvaro som krävs för att en våldtagen ska kunna återkomma till livet något så när hel igen.

I dag, den 12 oktober, kommer årets Ljusmanifestation att tända 78 ljus. Platsen är som vanligt i Västerås och i Vasaparken bakom Konstmuseet. Ett ljus tänds för varje våldtagen i Västerås år 2008 som orkat anmäla brottet.

Varje ljus är också en tacksam påminnelse till alla dem som på sin fritid gör sitt bästa för att dessa 78 människor ska få chansen att få läka så mycket att de kan återgå till ett vanligt liv igen. Inte bara dessa 78 utan alla de andra som inte orkat, vågat eller av andra skäl inte anmält sin/sina förövare.

Kom och visa din uppskattning för alla som orkar vara vardagshjältar men också för att visa ditt stöd till dem som genom våldtäkt kränkts för livet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons