Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP + M: Var står S i tomträttsfrågan?

Annons

Under våren 2007 beslöt kommunalfullmäktige trots hårdnackat motstånd från socialdemokraterna och vänsterpartiet att priset för att friköpa en tomträtt ska vara 65 procent av gällande martaxeringsvärde. Efter detta beslut trodde vi nog allmänt att denna fråga inte skulle komma tillbaka på fullmäktiges bord under denna mandatperiod. Men vi fick fel.

När 2009 års taxeringsvärden blev kända i höstas och det visade sig att de i genomsnitt ökat med 42 procent insåg vi i Västeråsalliansen att det var orimligt att priset för att friköpa en tomträtt skulle öka med 42 procent när Domkyrkans klockor ringde in det nya året. Orimligt då villapriserna redan hade börjat falla och den tilltagande internationella finanskrisen gjorde det omöjligt för de flesta att få lån för att kunna friköpa före årsskiftet.

Västeråsalliansen väckte därför förslaget att det även efter årsskiftet skulle vara möjligt att friköpa till samma pris som före årsskiftet. En i vårt tycke mycket rimlig åtgärd i det uppkomna läget. En åtgärd som främst skulle gynna dem som inte hade pengar i madrassen. Men det ansåg inte Socialdemokraterna, som anförda av Staffan Jansson ivrigt påhejad av Per Lithammer (V), gick till storms mot vårt förslag först i kommunstyrelsen och sedan i kommunfullmäktige, där man genom en minoritetsåterremiss tvingade fram ett extra sammanträde strax före jul. Vid detta extra sammanträde beslöt fullmäktige att enligt vårt förslag och gav samtidigt fastighetsnämnden i uppdrag att ta fram en mera hållbar modell för hur friköpspriset ska fastställas. Givetvis reserverade sig Socialdemokraterna och Vänsterpartiet mot fullmäktiges beslut. I debatten i fullmäktige framförde vi bland annat att det var orimligt att 2009 års orealistiskt höga taxeringsvärden och där i stort sett hela ökningen låg på marktaxeringsvärdet skulle ligga till grund för friköpspriset. Vi menade också att taxeringsvärdena nog skulle komma att sänkas vid nästa taxering.

Och visst fick vi rätt. I en artikel i Dagens Industri står att medan villapriserna dyker går taxeringsvärdena på småhus i motsatt riktning. Fortsätter den dystra utvecklingen på bostadsmarknaden finns det risk att taxeringsvärdena inom några år överstiger marknadsvärdena anser Skatteverket.

Fler och fler kommuner har insett att något måste göras. I socialdemokratiskt styrda Malmö ställer sig kommunstyrelsen bakom den "rabatt" som tekniska nämnden har föreslagit för friköp av mark upplåten med tomträtt för småhusändamål. Och vår socialdemokratiskt styrda grannkommun Hallstahammar går ut med annonsen Köp loss din tomträtt till ett bra pris.

Vi undrar därför när Socialdemokraterna i Västerås ska inse att tomträttskollektivet inte är någon kommunal mjölkkossa, utan tomträttsinnehavarna skall erbjudas rimliga villkor både vad gäller avgäld och friköp.

Göran Landerdahl (FP)

ordförande i fastighetsnämnden

Claes Kugelberg (M)

ordförande i byggnadsnämnden

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons