Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(Fp): Mälardalen och Stockholm måste våga ta tag i regionfrågan!

Annons

Regiondebatten har hittills mest präglats av debattglada landshövdingar, enstaka landstingsråd och partisekreterare som helst vill slippa ta i frågan.

Samtidigt har samtalen om hur Sveriges framtida regioner ska se ut konkretiserats i princip över hela landet - utom i Mälardalen.

Det är hög tid att konkret driva frågan. Därför är vi besvikna över att moderaternas partiledning verkar hålla fast vid sitt partis traditionella, men allt mer föråldrade, motstånd mot den regionala nivån över huvud taget.

Ansvarskommitténs idé har två stora fördelar: starka, funktionella regioner - och en enhetlig regional och statlig indelning av riket. Det innebär att vi på det regionala planet kan samverka och påverka statens olika verksamheter och därmed sköta våra uppgifter bättre. Starka regionala aktörer får en tydlig statlig mot- och förhandlingspart.

För oss pekar ett antal förhållanden tydligt i riktning mot en större, funktionell Mälardalsregion.

? Hälso- och sjukvården är inte ett separat område utan intimt sammankopplat med regionutveckling, tillväxt, miljö och infrastruktur.

? Indirekt valda kommunalförbund för olika frågor, som till och med kunde ha olika geografiska gränser, är ett såväl mindre demokratiskt som mer splittrat och mindre effektivt alternativ till en direktvald, funktionell region.

? De tänkta regionernas kompetenskatalog är inte särskilt konstitutionellt omvälvande. Det handlar om kraftsamling i en tydligare, mer relevant och mer demokratisk organisation än dagsläget med län och landsting.

Viktigast av allt: människorna i Mälardalen har redan börjat bygga sin funktionella region med boende och arbete. Men denna underifrånprocess, som är en absolut förutsättning för en stark region som är attraktiv och konkurrenskraftig för sina invånare och i omvärlden, hotar att stanna av om inte politik och organisation hänger med och river de förlegade gränshindren.

Också Stockholm och Mälardalen måste våga ta i regionfrågan!

Det är kort sagt dags att sluta markera revir och konstruera onödiga problem. En regeringsallians som vill satsa på förutsättningar för jobb och välfärd måste inse att funktionella regioner inte är onödig möda utan ett av de viktigaste medlen för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Vi känner många moderater med en mer modern syn än sin partiledning och hoppas att deras röster, som fick delvis genomslag på den moderata partistämman, ska bli avgörande.

Liselott Hagberg

riksdagsledamot

ordförande i Sörmland

Gabrielle Peteri

ordförande i Örebro län

Sigge Synnergård

ordförande i Västmanland

Maria Wallhager

landstingsråd

ordförande Stockholms län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons