Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(FP): Målet är noll uteliggare i Västerås

Annons
Kallt utanför. Vi hade vid 2009 års hemlöshetskartläggning 20 uteliggare utan någon form av bostad, skriver debattörerna.

Många upprörs av att det finns hemlösa i vårt samhälle – speciellt i dessa tider då temperaturen kan sjunka långt under noll. Det har gått att läsa på såväl insändar- som nyhetssidor den senaste tiden.

Att vi har västeråsare som inte har någonstans att bo är ett stort problem och har så varit under lång, lång tid. Situationen har dock förbättrats de senaste åren. Vi hade vid 2009 års hemlöshetskartläggning 20 uteliggare utan någon form av bostad – det lägsta antalet sedan år 2000. Men det är dock 20 väster-åsare för mycket som inte har någonstans alls att bo.

Förklaringen till att antalet uteliggare har sjunkit ligger säkert i det som framförs i en nyhetsartikel i den VLT 4 december – det nya boendet Tallbacken har gett ett rejält nytillskott på platser.

De som är hemlösa är olika individer och har olika behov och förutsättningar. Därför måste det finnas boenden med varierande krav. Västerås har genom åren byggt upp ett brett utbud av olika boenden för dem som av olika anledningar har blivit av med sin egen bostad.

Nästa stora satsning bör bli Bostad först – ett arbetssätt att förhindra att hemlöshetssituationen uppstår.

En annan vidareutveckling kan vara att göra det som Folkpartiet föreslår i valprogrammet: utöka antalet akutplatser och då reservera de nya för personer som inte har alkohol- och drogproblem – en kategori som tyvärr har ökat.

Det gäller att oförtrutet arbeta vidare mot målet att inga uteliggare ska finnas Västerås!

Ragnhild Källberg

oppositionsråd (FP)

Lennart Nilsson

ledamot (FP) individ- och familjenämnden

Marion Annilén

ersättare (FP) individ- och familjenämnden

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons