Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Mångårig S-politik har satt sina spår i skolan

Anders Teljebäck (S) skriver att fokus i skolan måste ligga på dokumenterade resultat – en tanke jag helt stöder.

Annons

Folkpartiet liberalerna vill se tydligare kunskapskontroller och betyg redan från årskurs 6.

Men vad blir konsekvenserna av en röst på Socialdemokraterna om vi får ett regeringsskifte, när Miljöpartiet bara vill ha avgångsbetyg och Vänsterpartiet helt vill slopa betyg? Hur rimmar detta med att fokus ska ligga på dokumenterade resultat?

Teljebäck poängterar vikten av att eleverna lämnar gymnasieskolan med ett slut-betyg. Men den förra socialdemokratiska regeringen lyckades inget vidare med detta – 30 procent av eleverna fullföljde inte sin utbildning. Var fjärde elev gick ut grundskolan utan godkänt betyg i alla ämnen.

Lärarnas kompetensutveckling hade försummats under många år och deras relativa löneläge hade sänkts. Betyg och utvärderingar hade minskat. Svenska skolor hade sämre arbetsro än skolor i andra länder. Mångårig socialdemokratisk politik hade satt sina spår.

Folkpartiet och Alliansen har med hög intensitet påbörjat det långsiktiga förändringsarbetet för framtidens kunskapsskola. För att tidigt upptäcka elever som inte når målen har vi infört nationella prov från årskurs tre. Vi har gjort omfattande läsa-skriva-räkna-satsningar för att dessa elever ska få extra stöd och hjälp. Skriftliga omdömen ges varje termin från första klass.

Alliansen har tagit flera initiativ för att förbättra studieron i skolan. Lärarna har fått ökade befogenheter att upprätthålla ordning och reda. I den nya skollagen kommer elevhälsan att utökas med psykolog och kurator. Och det ska finnas tillgång till personal med kompetens att tillgodose elevernas behov av specialpedagogiska insatser.

Vi genomför en mångmiljardsatsning på lärares och skolledares kompetens, Lärarlyftet. Speciallärarutbildningen, som Socialdemokraterna lade ner, har vi startat igen så att fler barn ska få kvalificerad hjälp. Vi förbättrar lärarutbildningen för att komma tillrätta med de brister som flera utvärderingar visat.

Det är bra om Teljebäck närmar sig de åsikter som Folkpartiet i många år tagit strid för. Men hans socialdemokratiska kollegor i riksdagen röstar nej till de skolreformer som Alliansen genomför. Den som vill se fortsatta, målmedvetna skolreformer genom hela utbildningsväsendet, bör lägga sin röst på Folkpartiet i höst.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons