Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: När MP inte vet vad det vill då går det bakåt!

Annons

Upprinnelsen till min föregående debattartikel var Magnus Edströms inställning till slussprojektet. Han är inte säker på att utbyggnaden behövs utan känner väldigt starkt för att bevara Mälaren. Men är det Edströms uppgift att i rollen som styrelseordförande i Mälarhamnar bevara Mälaren? Är det inte hamninvesteringen som han tagit emot att förvalta och bevara? Det är här konflikten finns.

Miljökonsekvenserna kommer att utredas som en del i slussprojektet. Folkpartiet har givetvis inget emot det, tvärtom. Miljökonsekvenser på land kan det däremot bli om godstrafiken minskar in mot hamnarna. Trycket på järnvägen och E18 kommer att öka. En båt i nuvarande storleksklass motsvarar 1 400 långtradare. Hamnen tar i dag emot cirka 70 anlöp i månaden.

Både järnväg och E18 är ansträngda redan i dag och godstransporterna spås öka årligen. Om projektet inte blir av så kommer Mälarhamnar att få det mycket svårare under åren framöver, för att kanske i framtiden behöva driftsbidrag. Något man inte behöver i dag.

Apropå driftsbidrag så vill Miljöpartiet att flygplatsen ska drivas på marknadsmässiga grunder. Däremot uppenbarligen inte buss och tåg. Infrastruktur och transporter har särskilda förutsättningar. Det räcker knappast med en höjning av sms-biljettaxan på stadens bussar med två kronor om lokaltrafiken ska gå med vinst. Samma sak gäller tågtrafiken med stora investeringsbehov. Om kostnaderna ska bäras av det egna transportslaget så kommer biljettkostnaderna på buss och tåg att stiga kraftigt. Miljöpartiet vill subventionera vissa, som man ser det, miljövänliga transportslag.

Med den utveckling som vi ser i dag så vet vi inte vad som är miljövänligt i morgon och därför vill Folkpartiet att transportinfrastrukturen underhålls och bevaras för flera olika transportslag. Det är också så att olika transportslag har olika egenskaper att användas för olika syften. Folkpartiet vill inte ha ”en-storlek-passar-alla”. Vi gillar valfrihet!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons