Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Ny skola på Bäckby med tydliga kvalitetskrav

Annons
Tog intryck. Ragnhild Källberg (FP) på ett möte om Bäckbyskolan. Nu lägger Folkpartiet ett nytt förslag.foto: VLT:s arkiv

Folkpartiet liberalerna vill ha bästa möjliga skola i Bäckby. En skola som har fokus på kvalitet och kunskap.

Det var vår utgångspunkt när vi i början på augusti tillsatte en arbetsgrupp för att arbeta med frågan om Bäckbys skolor. Gruppen fick det tydliga uppdraget att fördjupa sig i alla aspekter kring den situation som uppstått efter kommunfullmäktiges (KF) beslut i juni gällande skolomställningen. Beslutet i KF var att skicka tillbaka frågan om skolomställning i grundskolan till Barn- och Ungdomsnämnden.

Några intensiva veckors besök, intervjuer och samtal resulterade i ett förslag som Folkpartiets fullmäktigegrupp ställt sig bakom. Vi anser för det första att det ska finnas en högstadieskola på Bäckbyområdet.

För det andra vill vi så snabbt som möjligt lösa lokalproblemet för Sofiaskolan, en specialskola för barn med mycket speciella behov. Av arbetsmiljöskäl är skolan tvingad att lämna nuvarande lokaler.

Vår slutsats är att den bästa skollösningen för Bäckby är att skapa en ny skola som omfattar alla åren från förskolan till år 9, en så kallad F-9 skola.

Den nya skolan ska ha en ledning men ha sin verksamhet i två lokaler, både i nuvarande Hällbyskolan och i Bäckbyhuset. Vi konstaterade tidigt att det vore oklokt att inte använda den nyligen upprustade Hällbyskolan. Vad gäller Bäckbyhuset finns där specialsalar som i sin tur vore fel att inte utnyttja.

Därför anser vi att skoldelen i Bäckbyhuset ska komprimeras på en mindre yta. Detta för att göra lokaler som är belägna nära ”mittstråket” i huset tillgängliga för andra verksamheter.

Skoldelen där 4-9 ska hålla till, samlas längst bort i norra delen i Bäckbyhuset närmast Hällbyskolan. Skolgården mellan de två huskropparna utformas för att binda samman de båda lokalerna.

I Hällbyskolan ska de minsta barnen gå. Sofiaskolan, som behöver ett par tusen kvadratmeters yta, kan också inrymmas inom skolans väggar.

Idag finns RH-verksamhet på Hällby. Inget hindrar att man gör en flytt av den skoldelen den dag då bättre lokaler finns tillgängliga.

Vi ser alltså att det går att dra ner på skolytor i Bäckbyhuset utan att för den skull behöva göra ett avbrott i högstadieverksamhet på området. Vi ser också att det går att göra ett snabbt beslut om flytt för Sofiaskolan.

Vid de många besök vi gjort för att diskutera med personal och skolledning har framkommit att planeringen kommit långt för Sofiaskolans flytt till Hällbyskolan. Nu hastar det med att sätta ner foten och fatta en avgörande om hur det ska bli för Sofiaskolans elever. Man får räkna med att det tar ett år från beslut tills man kan flytta in. De lokaler som skolan i dag inryms i är klart olämpliga för elever och personal.

Ett absolut villkor för den nya skolan i Bäckby – i dag utan namn – är att den har fokus på kunskapsresultaten. Kraven på den nya skolan ska vara skarpa och tydliga. Vi vill se särskild och skärpt uppföljning redan från start. Därtill ska det vara kvalitetskrav på lärarna.

Tidigare presenterade förslag har inte löst de nuvarande tre skolornas verksamhet avseende pedagogiska hänsyn och elevernas behov. Vårt förslag gör det samtidigt som förslaget i delar är lokaleffektivt.

Vi vill ha bra skolor i Bäckby och vi kommer att ställa tuffa kvalitetskrav på skolledning och lärare. Kvalitet är det enda man kan konkurrera med på lång sikt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons