Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Oklara konsekvenser av Västerås nya skolorganisation

Västerås kommunfullmäktigeförsamling har i demokratisk ordning beslutat att skolan inte längre ska ha sin politiska styrning i den så kallade beställar/utförarmodell som vi haft de senaste tjugo åren.

Annons

Folkpartiet hade helst sett ett annat beslut. Vi har argumenterat för att utförarorganisationen Proaros ska delas i två delar en för de sociala verksamheterna och en för skolan. Vi i Folkpartiet har, i övertygelsen om att vår linje skulle vara den bästa för Västerås elever och våra skolor, gjort vad vi kunnat för att få till stånd ett beslut med den inriktningen.

Nu tyckte alltså kommunfullmäktiges majoritet något annat. Beslutet blev att skolan ska politiskt styras i en linjeorganisation.

Konsekvenserna av beslutet är omöjliga att utläsa. Men vi i Folkpartiet är beredda att fortsätta driva vårt förslag om det visar sig att den nya modellen är ineffektiv och att den politiska detaljstyrningen går för långt.

Vi i Folkpartiet kommer att värna det demokratiska uppdraget att företräda medborgarna/eleverna oavsett om de går i den kommunala skolan eller i en fristående skola.

Vi vill inte se att kvalitetsfokus äts upp av lokal- och personalpolitiska frågor. I Folkpartiets ambition ligger att fokus ska ligga på förutsättningarna för den lokala enheten och att det ska finnas goda möjligheter till självstyrande enheter.

Vi kommer att arbeta för att personalansvaret i skolnämnderna inte tar för mycket utrymme av den redan nu arbetstyngda nämnderna. Folkpartiet kommer fortsatt att verka för att Västerås i framtiden ska bli en ledande skolstad precis som det står i Utbildningsplanen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons