Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fp-politik ger dyrare hyreskostnader

Annons

Hur håller folkpartiet ihop sin lokala politik med politiken på riksplanet? Frågan måste ställas mot bakgrund av en debattartikel av folkpartiets Göran Landerdahl och Åke Wahlsten den 15 maj.

Lokalt säger folkpartiet att man vill bygga billiga hyresrätter. Hyrorna ska bli lägre genom att Västerås skattebetalare ska subventionera tomter och anslutningsavgifter för nya hyresrätter.

Folkpartiet bryter därmed en princip i Västerås att nya stadsdelar och bostäder ska betala sina egna markkostnader och anslutningsavgifter. Kommunens skattebetalare ligger i nuläget visserligen ute med pengarna, men när marken säljs och bebyggs kommer pengarna tillbaka.

På riksplanet har folkpartiet ett helt annat och betydligt kärvare budskap om hyresrätterna. Där vill folkpartiet i samverkan med övriga borgerliga partier avveckla räntebidragen och skrota de statliga stöden till byggande av hyresrätter och studentbostäder.

Detta gör folkpartiet trots att räntebidragen och de statliga stimulansstöden till produktion av nya hyresrätter haft stor betydelse både för att få fram nya hyresrätter och hålla nere hyrorna. Boverket påvisar tydligt i sina uppföljningar av de statliga stöden att många mindre och billigare hyresrätter inte skulle ha byggts utan statligt stöd.

Genom att produktionskostnaderna kunnat hållas nere har hyreskostnaderna blivit lägre än om de statliga stöden inte funnits. Människor med låga eller normala inkomster - inte minst ungdomar - har därmed fått råd att hyra en nyproducerad bostad. Så är det också i Västerås.

Försvinner de statliga stöden, som folkpartiet vill, kan det bli tvärstopp för nya hyresrätter och studentbostäder redan om sju månader, det vill säga från den 1 januari 2007. Trots statligt stöd tycker de flesta att hyrorna i nyproduktionen är för höga. Men vem ska ha råd att bo i folkpartiets hyreshus utan statligt stöd?

Vi socialdemokrater har till skillnad mot folkpartiet en bostadspolitik som håller ihop. Lokalt har vi byggt eller påbörjat över 1 900 nya bostäder de senaste fyra åren. I hela Sverige handlar det om cirka 120 000 nya bostäder.

Både lokalt och på riksplanet har vi lagt fram förslag om att bygga ännu mer, inte minst för unga och äldre. I vårt Västerås och i vårt Sverige har allmännyttan som Bostads AB Mimer en stark ställning även i fortsättningen.

Lokalt vill vi fortsätta arbeta för att pressa ned produktionskostnaderna. Bostads AB Mimer har exempelvis skapat ett prisvärt boende vid Råby centrum. Detsamma gäller även för nya bostadshus vid Hemdal och "Bo klok"-projektet på Vallby. Vi vill också fortsätta att bygga mindre lägenheter, även i centrumnära lägen som i kvarteret Kleopatra vid Kungsgatan.

Britt Sandström

Kent Ryberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons