Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Riv inte upp våra skolpolitiska reformer!

Annons

Den tillträdande majoriteten menar att de nu fått förtroendet att genomföra sin politik. Det är en sanning med modifikation. Folkpartiet och alliansen fick flest röster men Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet fick tillsammans fler mandat, dock inte egen majoritet. Sverigedemokraterna är vågmästare i fullmäktige.

De rödgröna aviserar inget nytt, men låter väldigt mycket likt vår skolpolitik. Skillnaden finns främst kring ambitions-nivån när det gäller IDA-satsingen för ökad integration där vi från alliansen, utöver IDA, arbetat med andra konkreta insatser.

Den andra punkten gäller antalet timmar på fritis och förskola. Det som är anmärkningsvärt är att Socialdemokraterna inte bara upprepar det vi genomfört, och framställer det som sin egen politik, de talar inte om att de röstat nej till i princip samt-liga skolpolitiska förslag vi lagt, i synnerhet de beslut vi fattat i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Basen för vår skolpolitik är den utbildningsplan som gäller till slutet av 2011– den röstade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet emot. I vår allians ingick Miljöpartiet som nu ska delta i att eventuellt återställa skolpolitiken som den var före 2006. Hur blir det med läsa-skriva-räkna-satsningen – basen i vår utbildningsplan med fokus på tydligare kunskapsuppföljning i grund-skolan?

Vi införde betygsintag till gymnasiet och inrättade gymnasiala lärlingsutbildningar där kravet inte är högskolebehörighet, allt detta har Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverat sig emot. Intaget till hösten är klart och regeringens nya gymnasie-reform sjösätts höstterminen 2011, vilket innebär att lärlingsutbildningen permanentas och därmed kan inte de rödgröna riva upp beslutet.

Vi har haft ett stort fokus på lärarkompetensfrågan och på granskning av arbetet mot mobbning samt hur man kan höja kvaliteten på gymnasieskolans program. Vi har varit pådrivande i arbetet mot mobbning. När vi beslutade att lägga ned program med dåliga resultat och bristfällig genomströmning (under flera års period) röstade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet emot. Detta agerande visar att de rödgrönas prat om kunskapslyft och kvalitetsfokus ekar tomt. Hur ska man uppnå ”ett kvalitetslyft för skolan” om man för en låt-gå-politik utan kvalitetskrav?

Den tillträdande majoriteten måste ge besked om man menar allvar med att genomföra sin skolpolitik. I praktiken innebär det att man river upp flertalet beslut som man röstat emot under mandatperioden. Det skulle vara olyckligt om satsningen på läsa-skriva-räkna, fortbildningsinsatser för lärarna och lärarkompetenskartläggningen slängdes i en byrå. Låt fokus fortsatt vara på kunskapsresultat och kvalitet i skolan, men också starkt slå fast att vi inte accepterar vare sig mobbning eller skolk. Vilka prioriteringar de rödgröna tänker sig på skol-området är oklart. Inför valet gavs inga konkreta besked – nu är det dags att ge besked.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons