Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Satsning på lärarna en satsning på framtiden

Annons

Nyligen kom det glädjande beskedet att regeringen avsätter 3,8 miljarder kronor till lärarreformer. Detta trots ett kärvt ekonomiskt utrymme . En satsning på lärarna är en satsning på framtiden.

Våra ungdomars skolprestationer motsvarar i dag inte vad som krävs för att Sveriges utveckling och välstånd ska kunna upprätthållas. Den avgjort viktigaste faktorn för elevernas skolresultat är lärarna. Därför är en satsning på lärarreformer nödvändig.

I Västerås har Folkpartiet liberalerna gått i spetsen för att påbörja ett långsiktigt arbete med tillrättaläggande av den skeva lönestrukturen inom stadens lärarkår. I budgeten för nästa år finns 15 miljoner kronor avsatta till lönespridning. Folkpartiet vill att lärarnas löner i framtiden ska spegla utbildning och kompetens. Även lärare ska ha en karriärmöjlighet!

Nya skollagen säger att alla lärare ska ha behörighet i de ämnen inom vilka de undervisar. I Västerås är graden av behöriga lärare varierande beroende på skolform.

Folkpartiet kommer givetvis att följa utvecklingen och bevaka att alla stadens elever får de legitimerade och kompetenta lärare de har rätt till. Inom regeringens satsning finns medel till lärares förkovran inom såväl ämnen som didaktik. Att våra barn och ungdomar undervisas av lärare med stor kompetens inom inte bara sina ämnen utan också i hur man förmedlar kunskap, är oerhört viktigt för allas vår framtid.

Folkpartiet liberalerna brukar lyfta fram vikten av gott ledarskap inom skolan. Rektor ska leda det pedagogiska arbetet. Nu ges genom regeringens satsning möjlighet till en frivillig fortbildning för dem som gått den obligatoriska rektorsutbildningen. Denna frivilliga fortbildningen är i det pedagogiska ledarskapet. Nu får vi hoppas att många av stadens rektorer vill och får ta del av denna möjlighet.

Den på försommarens antagna utbildningsplanen för Västerås stad 2011-2015 säger att Västerås ska bli en ledande skolstad. Jag vill påstå att vägen dit är genom lärarna och deras kompetens.

Därför är regeringens satsning mycket välkommen och innebär möjligheter för Västerås stad att nå sina mål. Men det går aldrig att komma ifrån att de stora vinnarna i denna satsning är alla elever runt om i landets skolor. De kan nu få de duktiga och kompetenta lärarna som de är värda och så väl behöver!

Ragnhild Källberg

Oppositionsråd (FP)

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Västerås

Andre vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons