Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Tågkaoset inget man fixar i en handvändning

Annons

Tillgång till en god och pålitlig infrastruktur är en avgörande för tillväxten och utvecklingen i Västmanland och Sverige. Det är också ett krav alla medborgare bör kunna ställa. Regeringen har påbörjat arbetet med att bygga ut vägar och järnvägar på ett miljömässigt hållbart sätt. Förra vinterns situation var allt annat än acceptabel.

Vi får inte glömma bort att vi under en lång period haft ett eftersläpat underhåll. Dagens situation är således inget man kan lösa i en handvändning. Det kommer att ta år av stora satsningar innan problemen är borta. Det är felaktigt att påstå regeringen inte agerar.

Regeringen har beslutat om en historisk infrastruktursatsning på närmare 500 miljarder kronor fram till 2021. Den senaste mandatperioden har resurserna ökat för drift och underhåll av det svenska järnvägsnätet.

Sedan år 2006 fram till i år har anslagen till drift och underhåll av järnvägsnätet ökat med 38 procent i löpande prisnivå. För hela planperioden, ligger det på nästan 5,3 miljarder kronor per år. Det är 1,5 miljard mer per år än under den Socialdemokratiska regeringen. Det går inte bara att som Pia Nilsson (S), jämföra år för år, man måste titta över hela planperioden.

Fokus ligger nu på att förbättra punktligheten, minska driftsstörningar och höja kvaliteten i järnvägssystemet. Här måste vi från Västmanland bevaka våra intressen. Regeringen kommer nu att genomföra en samlad genomlysning av underhållet av vägar och järnvägar utifrån Riksrevisionens granskningar.

Ansvaret för en förbättrad vinterberedskap ligger hos samtliga aktörer inom järnvägsbranschen. Att vi får en bra, modern, stabil och mindre sårbar infrastruktur i Sverige är något vi kommer att arbeta för.

Regeringens infrastruktursatsningar är en del i detta arbete.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons