Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Underkänd delaktighet och information i Hallstahammar

Hallstahammar har varit med i en medborgarundersökning genom nätverket ”Kommunens kvalitet i korthet”.

Annons

Nätverket tar genom undersökningar fram ett underlag för politiker kring områden som delaktighet och information. För Hallstahammars del resulterade undersökningen i ett underkänt betyg på både delaktighet och information.

Varför får Hallstahammar underkänt? Tja, besök bara kommunens hemsida så förstår du en hel del. 

Prova att hitta kontaktuppgifter till en nämndledamot, varför inte till mig, jag sitter bland annat i barn- och bildningsnämnden.

Eller sök protokollet för kommunstyrelsens marsmöte eller kallelsen till fullmäktige i juni så förstår du. 2009 års kallelse och protokoll alltså – inte 2008:s.

Det behövs tid, kunskap och en hel del tur för att hitta rätt. Skulle du mot all förmodan hitta rätt sida är det säkerligen så att kallelsen inte finns och protokollet saknas eftersom det inte publicerats än. 

Hittar du sedan kontaktuppgifter till någon annan politiker än kommunalrådet ber jag att få gratulera! Du är en av få som lyckats, så illa är det!

Hur står det till med medborgarinflytandet då? Upplever medborgarna att de kan påverka och har inflytande? Nej, även här blir det klart underkänt och det är ju inte speciellt konstigt det heller. Att hävda att inflytande är att rösta vart fjärde år och att det räcker med det är uppenbarligen helt fel.

Medborgarna i Hallstahammar vill ha mer inflytande än så. Men hur ska medborgare kunna påverka när man inte ens hittar kontaktuppgifter till de folkvalda politikerna? Via partiernas egna hemsidor, så klart! 

I kommunallagen står att ”kommunen skall främja kommuninnevånarnas

möjligheter att delta och påverka”. Eftersom lagstiftningen är flexibel är det kommunens uppgift att utveckla den, tillämpa den och bedöma dess effekter.

Låt fler få chansen till delaktighet! Ge möjlighet att delta och påverka genom att ha öppna sammanträden, ha öppna frågestunder och ta tag i kommunens hemsida – nu!

Hemsidan måste anpassas för målgruppen medborgarna. En vanlig medborgare måste hitta och förstå utan att behöva vara expert. Folkpartiet vill ha mer öppenhet och vi har flera förslag färdiga på hur man kan göra det. 

Politiken och politikerna får inte bara vara någonting som medborgare får ta del av vart fjärde år. Det måste finnas en levande dialog under hela mandatperioden för att demokratin ska överleva. 

Anna Lundberg

Hallstahammar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons