Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Upphandling ett medel att nå bra kvalitet

Carin Lindman (S) hävdar i VLT 16 november att jag gör det lätt för mig när jag påstår att upphandlad äldresorg har högre kvalitet än omsorg som inte upphandlats. Men det är precis så det förhåller sig.

Annons

Det finns inga belägg för att kommunala Proaros vare sig håller högre eller lägre kvalitet än privata utförare. Däremot visar det sig att upphandlad omsorg håller högre kvalitet än omsorg som inte upphandlats.

Utvärderingar, anhörig- och brukarenkäter talar sitt tydliga språk. Och det är knappast någon tillfällighet att det är på boenden som inte upphandlats som det varit svårast att få till stånd förbättringar när brister påvisats. I två av dessa utvärderingsärenden har det gått så långt att utföraren inte presenterat en åtgärdsplan som varit tillräcklig utan tvingats komma tillbaka till äldrenämnden med ny åtgärdsplan. Detta måste väl Carin Lidman minnas från äldrenämndens sammanträden.

Upphandlingar är i sig inget mål. Upphandlingar är snarare ett medel att nå högre kvalitet i äldreomsorgen. Utifrån detta är det positivt att Carin Lidman säger: ”Det viktigaste är att våra äldre får vård och omsorg med hög kvalitet. Sedan spelar det mindre roll om det är en privat eller kommunal utförare som står för vården.” Jag håller fullt ut med om detta. Men vad säger Socialdemokraternas tilltänkta samarbetspartner vänsterpartiet? Det har ju varit vänsterpartiet som tidigare tvingat socialdemokraterna i Västerås att överge linjen att konkurrens och upphandlingar är bra för kvaliteten. Carin Lidmans vackra ord är inget värda så länge de inte omfattas även av Vänsterpartiet.

Jag delar också Carin Lidmans åsikt vad gäller att det inte får vara så att man lovar runt och håller tunt. Om så sker ska det uppdagas i uppföljningar och upprepas bristerna ska del av ersättningen till utföraren innehållas. Bara att andas om möjlig-heten att innehålla del av ersättningen skulle nog få fart även på den mest motsträvige utförare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons