Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Västeråsalliansen vill se ett nytt äldreboende i Västerås 2013

Det är bra att Carin Lidman (S) i likhet med mig vill starta ett nytt äldreboende under 2013 (VLT den 22 maj).

Annons

Nu gäller det att med gemensamma tag se till att vår gemensamma önskan kan förverkligas. Det behövs verkligen, behovet ökar för var månad som går. I februari i år beviljades 17 personer plats i gruppboende eller på ålderdomshem, utan att få något erbjudande om boende att flytta till. I mars hade denna siffra ökat till 24 beviljade ansökningar utan erbjudande om plats.

Lidman har nog underskattat möjligheterna att med hjälp av Lagen om valfrihet (LOV) kunna klara en driftstart under 2013. Det behövs ingen kommunal detaljplanering. Det finns en möjlighet att med hjälp av LOV ge en utförare möjlighet att själv ordna tomtanskaffning, planering av fastigheten där verksamheten ska bedrivas och själv se till att den blir byggd. Genom detta upplägg slipper också kommunen fastighetsinvesteringen och risktagandet att se till att få boende, äldre som blivit beviljade plats på särskilt boende, att flytta in.

Genom vilseledande historieskrivning och mytbildning försökar Lidman i sin artikel att frånsäga sig ansvaret för att det inte blir något äldreboende inflyttningsklart förrän 2014. Enligt henne ansåg Västeråsalliansen att det fanns så många lägenheter att det inte behövdes planeras för nya. Detta är fel. Sannnigen är att jag som ordförande redan sommaren 2010 beställde en redovisning om tomter där ett nytt äldreboende kan byggas. Redovisningen av detta kom under hösten 2010 och visade att det då fanns fyra tomter där ett nytt äldreboende kunde byggas. Sedan kom regimskiftet och Lidman tog över som ordförande. Att det under ett år inte hände något med planeringen av ett nytt äldreboende kan knappast jag eller någon annan i Västeråsalliansen lastas för.

En annan myt i Lidmans föreställningsvärld är att allt som hände medan Västeråsalliansen 2006-2010 styrde ¿egentligen var planerat av ett tidigare S+V-styre. Sanningen är att under perioden 2002-2006 då S+V styrde lades netto mer än 100 särskilda boenden ned. Då är det inte konstigt att det under 2006 var rekordlång kö till äldreboenden, väntetid på mer än ett halvår var inte ovanligt. Men från årsskiftet 07/08 hade nämnden under ledning av Västeråsalliansen lyckas få bort kön. Genom att snabba upp vårdplanering kunde korttidsplatser omvandlas till platser för ålderdomshem och gruppboende. Under våren 2008 togs Änglamarkens äldreboende i bruk där planeringen påbörjats av ett S+V-styre, men slutförts under Alliansledning. Våren 2010 invigdes ett finskt äldreboende, en idé närmare 20 år gammal. Men först under Alliansstyre lyckades man få till stånd ett projekt som kunde förverkligas.

Det är dags att Carin Lidman och andra i det rödgröna styret tar sitt ansvar. Västeråsalliansen vill se ett nytt äldreboende i Västerås redan 2013, nu hoppas jag att vi tillsammans över partigränser ska kunna förverkliga detta.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons