Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Vi vill ge ungdomar en fot in på arbetsmarknaden

Annons

Hög ungdomsarbetslöshet är ett av Sveriges allvarligaste problem. Det råder tyvärr inget undantag för arbetsmarknaden i Västerås.

Folkpartiet vill hitta ett konkret, nytt sätt att hjälpa unga in på arbetsmarknaden.

Staffan Jansson (S) väljer i sin artikel att missförstå det initiativ som Folkpartiet, med stöd av övriga partier i alliansen, lade i kommunstyrelsen för en tid sedan. Med ett ordval som lönedumpning gör han försök att misskreditera förslaget – ett initiativ som tagits för att ge ungdomar en chans att komma in på arbetsmarknaden. För en ung människa måste det ju vara många gånger bättre att få en egen lön, även om den är liten, än att leva på bidrag från samhället.

Vi vill visa på ett sätt för oerfarna ungdomar att över huvud taget få in en fot på arbetsmarknaden och att göra så att arbetsgivarna vågar anställa dem. Det handlar alltså inte om någon dumpning, utan tvärt om en öppning för oerfarna unga!

Det är inte bara i Västerås som Folkpartiet lagt förslag om ungdomsavtal. Det har skett i en rad kommuner runt om i vårt land. Ungdomsarbetslösheten är ett mycket allvarligt problem som har hög prioritet i Folkpartilandet. Ungdomsavtalet som IF Metall och arbetsgivarna tidigare har kommit överens om är vår inspiration och förebild.

Idén är att unga ska komma in på arbetsmarknaden genom att under begränsad tid få en anställning med 75 procent av den kollektivavtalsenliga lönen. De ska under den tid avtalet gäller få handledning och utbildning.

Visst är det så, Staffan Jansson, att det får man vid alla nyanställningar. Men här handlar det om stöd och utveckling för människor som helt saknar erfarenhet av arbetslivet. Det kan kräva speciell hand-ledning.

Efter tiden med ungdomsavtal och när de har fått mer kompetens och erfarenhet, menar vi att många unga kan få fasta jobb med kollektivavtalsenliga löner som alla andra.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons