Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Viktigt att underlätta för utsatta barn utan att peka ut dem

Annons

Kommunstyrelsen har fått ta del av en rapport om barnfattigdom. Det finns många barn i vårt land som lever i familjer med låginkomststandard eller som är beroende av försörjningsstöd. Rapporten ger en bild av situationen i Västerås.

Vänsterpartiet – som skrev motionen som har föranlett rapporten – vill genom Vasiliki Tsouplaki ge sken av, att den ökning av andelen barn som lever i fattigdom som påvisas i rapporten ska vara orsakade av alliansregeringens politik.

Men i rapporten konsta-teras att av de barn som befinner sig i fattigdom har huvuddelen föräldrar som är ensamstående och/eller är invandrare. Visserligen är alliansen positiv till att ta emot flyktingar, så där kan vi vara lite skyldiga till ökningen, men vi befrämjar definitivt inte separationer.

Det som i stället är viktigt med rapporten och som gör att den är värd all uppmärksamhet, är att den tydliggör hur svårt det kan vara för de nästan 3 700 barnen i Västerås som lever i fattigdom. Rapporten utmynnar i några förslag om hur vi ska kunna underlätta för barnen i stället för att på grund av okunskap göra ont värre.

Bland annat föreslås att alla som arbetar med barn eller fattar beslut som kan påverka barn ska få information och utbildning och att en kommunal samordning sker med perspektivet barn i fattigdom. Sedan gäller det också att tala om vad som finns av kostnadsfria aktiviteter och att skolorna har en tydlig policy för kostnader i samband med verksamheter som sker i skolans regi.

Barn kan i mycket liten utsträckning påverka familjens ekonomiska utsatthet. Därför ska vi inte utsätta dessa barn för onödiga svårigheter utan underlätta så mycket vi kan från samhällets sida – utan att peka ut dem!

Ragnhild Källbergoppositionsråd, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons