Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP: Vilka lärdomar kan vi ta av sommarens läge på akuten?

Annons

Det är ett vårdliberalt mål att alla sjuka ska få vård och behandling på ”rätt” nivå. Det vill säga åkommor som kan behandlas på en vårdcentral ska behandlas där. Sjukhusets specialister ska ägna sig åt svårare fall.

I början på sommaren kom larmrapporter om en oväntad ökning av antalet patienter som sökte vård på Centrallasarettets akutmottagning. I medierna uttalade sig personal om att ökningen syntes bero på att dessa patienter inte ”fått tid” hos sin vårdcentral.

Familjeläkarprogrammet Vårdval Västmanland, som vi i den förra Alliansmajoriteten införde, stipulerar ett patientansvar för vårdcentralerna dygnet runt, året runt. Någon generell möjlighet till dispens för neddragning på sommaren finns inte.

Om en vårdcentral ändå inte kan klara av att ge alla sökande vård i vettig tid sker förhoppningsvis en prioritering så att de med de svåraste åkommorna får vård först. Har så skett i somras innebär det att det är ur familjeläkarsynpunkt ”lågprioriterade” patienter som i stället sökt sig till akuten – och tydligen tagit sig förbi sjukvårdsupplysningens (1177) ”remisspärr”.

Den avancerade akut-mottagningen har fått ta hand om patienter vars vårdcentral bedömt dem icke ens ha behov av akut familjeläkarvård.

Sommarens händelser har gett mig anledning att till ansvarigt s-landstingsråd vid dagens landstingsfullmäktige ställa frågorna:

1) Vad är majoritetens lärdomar av sommarens ökade patientström till akuten?

2) Finns det anledning att vidta några åtgärder för att bättre klara kommande somrar och uppfylla målet att ge västmanlänningarna vård på rätt nivå?

Det ska bli mycket intressant att se vad jag får för svar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons