Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(Fp): Visst kan vi bli vinnare på nytt i den globala konkurrensen

Just nu går det bra för Sverige. Och det går bra för Västmanland. Hela länet upplever en mycket god konjunktur med industrisektorn som klar vinnare.

Annons

Det är givetvis glädjande men vi får inte glömma att vi befinner oss i en tid av snabb förändring. Att det går bra just nu är ingen garanti för att det kommer att göra det framdeles.

Länge var Sverige en av vinnarna i världsekonomin. På 1970-talet kom så ett trendbrott och Sverige halkade efter under ett antal år. 1990-talet blev sedan en positiv vändpunkt - en rad reformer, ofta initierade av folkpartiet liberalerna, ledde till resultat och Sverige har sedan dess klarat sig bättre. Men än har vi inte återtagit förlorad terräng. Nya reformer som åter gör Sverige och inte minst Västmanland till en framtida vinnare behövs.

Västmanland har en gedigen industritradition och är en del av den svenska industrins vagga. Flera av de traditionella industriföretagen bildar även idag basen för Västmanlands näringsliv. Storföretagen är utomordentligt viktiga för vår ekonomi, men det är inte där de nya arbetstillfällena kommer. Istället är det de små och medelstora företagen som bidrar med nya jobb. Ett ökat nyföretagande och växande småföretagande är därför, precis som i Sverige för övrigt, ett måste för att skapa en stark framtida tillväxt och välfärd.

Regeringens politik har gett effekt. Under det andra kvartalet 2007 startades fler företag i Västmanland än samma period året innan. Men ska vi säkra vår framtida välfärd krävs det att än fler vågar att ta steget och bli sin egen. Det är därför viktigt att det arbete som regeringen nu inlett fortsätter.

I en globaliserad tid blir det unika alltmer avgörande. Det är bakgrunden till att land efter land nu genomför stora forskningssatsningar. Den oerhört snabba tekniska utvecklingen gör det allt viktigare för företag att satsa på forskning, utveckling och innovationer. Kunskap blir den mest avgörande produktionsfaktorn. Många av de exportsuccéer som Sverige haft genom tiderna grundar sig på just forskning och kunskap. ABB och Systemair är ett par goda exempel.

Det flesta analytiker ställer sig bakom slutsatsen att det är rätt för länder som Sverige att satsa mer på forskning. Skälet är att globaliseringen ställer nya krav på att produkter som ska kunna säljas till höga priser måste ha ett högt kunskapsinnehåll och vara unika. Utan höga priser sjunker

lönerna och i slutändan vår levnadsstandard.

Men enbart forskning är inte nog. Redan idag är Sverige bra på forskning - så ser det åtminstone ut vid en första anblick. Det är väl känt att Sverige uppvisar en av världens högsta nivåer av forsknings- och utvecklingsutgifter. Men tittar vi närmare på det utfall vi fått av satsade forskningspengar är bilden inte lika ljus. Vi svenskar är inte mindre idérika och innovativa än människor i andra länder men trots det så har vi halkat efter. De idéer som kläcks leder alltför sällan till nya produkter. Sverige behöver därför en politik som lägger fokus på den idérikedom som finns i landet och som inser vikten av att kommersialisera forskningsresultat.

En betydelsefull källa för spridning och kommersialisering av kunskaper är entreprenörerna. Goda villkor för entreprenörerna är därför helt avgörande om Sverige ska lyckas att bli vinnare på nytt. En kombination av en framsynt forskningspolitik och ett företagsvänligare Sverige är receptet för vår framgång.

Folkpartiet vill därför öka forskningsresurserna kraftigt, införa avdragsrätt för donationer till forskning, förstärka forskningsinstituten, öka stödet till kommersialiseringen, införa en skatterabatt för forskning och utveckling, avskaffa fåmansbolagsreglerna på sikt, införa bättre avdragsmöjligheter för förlust. Detta i kombination med reformer som regeringen redan gjort och planerar kommer att göra Sverige och inte minst

Västmanland framgångsrika i den globala konkurrensen.

Karin Pilsäter

ordförande i riksdagens näringsutskott

Agneta Berliner

riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons