Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågan kvarstår: blir det en skattehöjning 2006?

Annons

Tommy Levinsson hävdar i ett inlägg den 17 juni att socialdemokraterna inte behöver svika vallöften eftersom de inte gett några. Vår huvudfråga, huruvida Västerås stads ekonomi 2006 och framåt klarar de utlovade investeringarna i till exempel Geddeholm, fotbollsstadion, äventyrsbad och Västerleden, kommenterar han inte. Han accepterar tydligen att det är som vi i folkpartiet befarar, nämligen att Västerås stads budget inte klarar investeringarna de närmaste åren utan en skattehöjning.

Visserligen försöker han lägga ut dimridåer genom att påstå att fotbollsstadion skall finansieras som Konserthuset, det vill säga av tredje part som bygger och hyr ut till kommunen på långtidskontrakt.

Att göra så ger inga lägre kostnader för kommunen, tvärtom de blir högre. I Konserthusets fall betalar kommunen en hyra som helt täcker ägarens kostnader, med vinst, plus att den är rörlig så att ökade kostnader för räntor drabbar kommunen. Då hyresavtalet är på 25 år bär kommunen i princip all risk.

Menar Tommy Levinsson på fullt allvar att kostnaderna för en investering blir lägre på det viset för kommunen?

Vi kan inte få ihop det på annat vis än att det kostar minst lika mycket att hyra som att investera själv i form av rörliga kostnader i framtiden. Så blir det med långa hyreskontrakt, vilket är marknadens villkor för investering i fotbollsstadion.

Motsvarande upplägg har Västerås stad tagit för äldreboenden med mera. Snart har vi hyresåtaganden för många miljoner på långtidskontrakt. Detta binder upp stadens ekonomi. Västerås är inte ekonomisk fritt och en kraftig räntehöjning riskerar att skjuta kommunens ekonomi i sank.

Folkpartiet kan inte ställa upp på en sådan ansvarslös politik. Det var därför vi tidigt 2003 sade att ekonomin inte klarade ett äventyrsbad, när sociala satsningar och skolan hade stora behov. Det innebär inte att vi sviker löftet. Kravet kvarstår - ett äventyrsbad bör byggas. Vi verkar ensamma om att vilja ha det på Önsta. Vi kan också tänka oss både Lögarängen och Ångkraftverket. Vilket som blir av beror på ekonomin. Här finns ett tak på de knappt 20 miljoner kronor som kommunal kostnad per år för att få tillgång till ett bad.

Utredning pågår och det skall bli spännande att se vilket alternativ socialdemokraterna anser att vi har råd med nu när de anslutit sig till vårt krav om ett äventyrsbad i Västerås.

Göran Landerdahl

Christer Malm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons