Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fram för multifärgade barn

Annons

Kvinnors löner ligger nästan 20 procent under mäns. Cirka 40 procent av skillnaden tillskrivs kön, det vill säga helt enkelt föreställningar om vad kvinnor och män "passar" för, om vad som skall anses "kvinnligt" respektive "manligt", föreställningar som inte sällan är omedvetna men icke desto mindre verkar som styrmekanismer för människors tankar och handlingar.

En tudelad arbetsmarknad är ett av resultaten av dessa föreställningar, en tudelning som innebär att kvinnor hör hemma i/söker sig till arbeten inom vård och omsorg. Till föreställningarna hör också uppfattningen att det i stort sett är okej att kvinnor tjänar mindre än män. Om detta kunde vi läsa i VLT härom veckan.

Någon dag senare presenteras ytterligare en artikel på samma tema. Huvudinnehållet är att vuxna, i det här fallet dagispersonal, som inte aktivt har gjorts uppmärksamma på hur de behandlar flickor respektive pojkar, i praktiken behandlar dem väldigt olika. Pojkarna tillåts ta för sig, får mer aktiv uppmuntran, får mer uppassning vad gäller vardagssysslor medan flickor får "serva" sig själv i stor utsträckning.

Redan här förekommer en tydlig tudelning. Flickor och pojkar skolas redan i späd ålder in till ett liv i varsin spalt, där de som ingår i den ena spalten tidigt, tidigt har fått lära sig att stå tillbaka och de i den andra att de är helt "naturligt" att alltid vara först i kön.

Ännu någon dag senare funderar krönikören och nyblivna mamman Helene Claesson, över den tydliga åtskillnaden mellan flickkläder och pojkkläder. Redan stilen och färgen på kläderna - rosa med volanger för flickor, blått/svart som tål vilda lekar för pojkar - signalerar vara söt och gullig respektive ta plats, är hennes slutsats. Jag vill gärna tillägga att den likaledes starka uppdelningen mellan så kallade flick- och pojkleksaker präglar in precis samma budskap: flickor skall vara pyssliga och måna om sitt utseende medan pojkar skall vara aktiva.

Långt innan barn har någon som helst uppfattning om det över huvud taget föreligger några väsentliga skillnader mellan könen utsätts de således för en påtaglig styrning in i två spalter. Här är det viktigt att komma ihåg att det inte är kläderna eller leksakerna i sig själva, som isolerade fenomen, som är det problematiska utan att kläder och leksaker fungerar som sorteringsmekanismer in i den, tillspetsat uttryckt, lågbetalda vård- och omsorgsspalten respektive den bättre betalda ta-för-sig spalten.

Helene Claesson efterlyser en strategi för att "inte gå ner sig i könsrollsträsket". Här är några förslag: Klä ungarna i multifärgade kläder. Kräv av leksakshandlare att de inte sorterar leksaker efter traditionella föreställningar om kön. Våga vägra uppdelningen i två spalter! Varje åtgärd, hur obetydlig den än ter sig, som får spaltsystemet att rämna, är ett litet men dock steg ut ur det nämnda träsket. I slutänden handlar det om makt och inflytande i samhället men också om så viktiga ting som att låta varje barn, oberoende av kön, oberoende av föreställningar om kvinnor och män, få blomma ut i hela sitt register av talanger och egenskaper.

AGNETA LEJDHAMRE

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons