Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidens kraftstation

Annons

Säker och miljövänlig energi från åker och skog är lösningen när beroendet av fossila biobränslen ska avvecklas. Biobränslen svarar i dag för nästan en fjärdedel av Sveriges totala energianvändning och vi hör till de länder som kommit längst mot ett uthålligt energisystem. Men omställningen kan gå snabbare.

I Västmanlands län finns i dag drygt 2300 jord- och skogsbruksföretag. Tillsammans omsätter de närmare 1700 miljoner kronor och sysselsätter direkt och indirekt över 15500 personer.

Med hjälp av forskning och utveckling inom förnybar energi, ett godkännande av RME i diesel och etanol i bensin samt inte minst en långsiktigt tänkande inom energipolitiken kommer dessa jord- och skogsbruksföretag att stå för en stor del av landets energiproduktion.

Åkern och skogen är en stor resurs som i framtiden kan fortsätta leverera produkter från det traditionella jord- och skogsbruket men som också kan odla direkt för energimarknaden. En uthållig produktion där samhällsvinsten blir påtaglig genom nya jobb, en bättre miljö och ett minskat oljeberoende.

Med en vision om att de gröna näringarna ska vara ledande när det gäller tillväxt, lönsamhet och attraktionskraft år 2010 erbjuder Västmanlands bönder en satsning på inhemska förnybara bränslen. En satsning där investeringar i nya anläggningar, driften av dessa samt produktionen av energiråvaran kan resultera i drygt 1000 nya jobb fram till år 2010.

Sture Johansson, vice ordförande LRF Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons