Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från kärnfamilj till stjärnfamilj

Annons
Andra gången. I år arrangeras Västerås pride för andra gången. Bilden är från den första paraden.Foto: VLT:s arkiv

I år firar vi Pride i Västerås för andra gången. Det är glädjande att även Västerås numera hör till en av många städer runt om i Sverige, Europa och världen som på detta sätt lyfter fram vikten av att fortsätta kämpa för mänskliga och medborgerliga rättigheter.

Vi har på många sätt vant oss vid att Prideparader nuförtiden går i glädjens tecken. Det som från början var mindre manifestationer börjar alltmer bli en stor kärleksfest för hela samhället.

Men så har det inte alltid varit, så är det inte alltid, och så är det inte överallt.En Pridefestival betyder frihet för hbtq-personer (homo-, bi-, trans- och queerpersoner). Frihet från en vardag full av traditionella och förlegade normer, frihet från osäkerheten i om alla du möter ska acceptera dig som du är.

Pridefestivaler är förstås fest och glamour, men allvaret finns i botten. Det behövs fortfarande fri-zoner för hbtq-personer och manifestationer för allas lika rättigheter i Sverige. Och det räcker inte med dem vi har – det behövs fler.

Mycket har blivit bättre sedan den första “homosexuella frigörelseveckan” arrangerades av RFSL 1979. Då var homosexualitet fortfarande klassat som en sjukdom, och få hbtq- personer vågade vara öppna med sin sexuella läggning eller köns- identitet.

I dag lever många fler öppet, men risken för att utsättas för våld och hot är fortfarande närvarande. Särskilt transpersoner tvingas ofta dölja sin identitet för att inte utsättas för våld, hot eller diskriminering i sin vardag.

Transpersoner ingår i dag inte i lagstiftningen om hets mot folkgrupp eller hatbrott. Det vill Miljö-partiet ändra på. Vi vill också ha ett intensifierat arbete mot hatbrott och mer förebyggande arbete mot förtryckande normer, inte minst i skolorna. I många år har hbtq-personer åkt till Stockholm Pride för att öppet kunna stå upp för sig själva och sin sexuella läggning eller köns- identitet. Många hbtq-personer runt om i Sverige har flyttat till större städer för att våga vara den man är.

Det ska inte behöva vara så. Det ska vara lätt att leva öppet som hbtq-person oavsett var du bor. Det är viktigt inte minst för unga, som varje dag måste kämpa mot förlegade normer i skolan, på fritiden och i familjen.

De har kanske inte råd, möjlighet eller mod att åka till en Pridefestival. Pridefestivalen behöver därför komma till dem.

Det finns många goda exempel på hur människor i mindre städer och byar manifesterat stark solidaritet med utvisningshotade och mot rasism.

I helgen är det Västerås tur igen och i dag klockan 18 på Regnbågstorget kan du höra Helena prata om Miljöpartiets familjepolitik, från kärnfamilj till stjärnfamilj.

Vi hoppas på stor uppslutning i tåget och på Regnbågstorget där vi manifesterar att Västerås och västeråsarna vill vara toleranta, öppna och välkomnande för mångfald i alla dess former!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons