Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från slav till statsminister

Annons

Oscarsberg är sedan 1880-talet namnet på Svenska kyrkans äldsta missionsstation. I flera år på 1940-talet var jag kyrkoherde för den svarta lutherska församlingen där. I över 100 år hade missionen på denna plats sitt seminarium för teologisk utbildning av infödda präster. Jag var en av lärarna där. Under sena kvällar jobbade jag med att översätta Nya Testamentet från grekiska till zulu. De infödda måsta ju få höra budskapet på sitt eget språk.

Samtidigt var jag ålagd att hålla ordning på cirka tusen infödda som bodde på farmen, missionens milsvida markområde. Men endast en gång under alla åren måste jag göra ett polisiärt ingripande med pistol i handen. Min anställde vakt kom in och rapporterade att den svarta Xaba hade mördat sin släkting Manama med ett spjut. Min svarte gårdskarl hade själv sett det. Gårdskarlen hjälpte mig att hitta mördaren. Denne gav ifrån sig spjutet när han såg pistolen i min hand. Jag ringde till polisen i staden Dundee, men det tog flera timmar innan de kom och tog hand om mördaren.

Den stora farmen hade missionen köpt för att bereda några hundra svarta en dräglig tillflyktsort. På 87 procent av den goda jorden i Sydafrika var de svarta förbjudna att äga mark.

De fick nöja sig med att göra rent slavarbete på de vitas mark.

Utnyttjande vårt vita skinn köpte vi mycket mark där svarta fick bo nästan gratis. Jag såg hur eländigt en familj Ndebele bodde. De hade arbetsplikt så länge det var dagsljus. Den vite farmaren förbjöd dem att bygga annan bostad än en usel liten halmhydda. Där skulle sju personer trängas.

En plats blev ledig på missionsfarmen och jag erbjöd familjen Ndebele att flytta dit. Ni skulle ha hört deras jubel! De skrattade och grät. Nu kunde de med grannarnas och missionens hjälp bygga sig en rejäl bostad.

Genom donationer från Sverige slapp de arbeta för sitt uppehälle. Hela familjen kunde gå i skolan. Sedan dess har det bara gått uppåt för dem. En av sönerna, Amos, är präst i lutherska kyrkan och samtidigt chef för en lantbruksskola. Äldste sonen, S-de Ndebele är statsminister i landsdelen Zulu-Natal.

Detta är historien om bara en av de många familjer som genom missionen fått hjälp till en dräglig tillvaro.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons